Drugačiji električni automobil: Kabriolet na tri točka

UK1909 je električni automobil Morgan Motorsa koji se po mnogo čemu izdvaja od ostalih električnih automobila

Britanci su kreirali UK1909 kao prvi električni automobil u 107 godina dugoj istoriji proizvodnje automobila. UK1909 dizajniran je kao da ima tri točka, nema krov i uveliko podsjeća na prvi model Morgan Motorsa iz 1909. godine.

Fokus je na zabavljanju i uzbuđenju, ne na praktičnosti kakvu posjeduju Teslini modeli. Ovaj sportski automobil poprilično je bučan za električni, izjavili su novinari CNN-a koji su imali priliku ovo auto provozati u Malvernu, u Velikoj Britaniji.

UK1909 ima 70 konjskih snaga, a na jednom punjenju može preći 240 kilometara. Veoma je ograničen malim kapacitetom memorije.

Morgan Motors je mala porodična kompanija koja je proizvela tek 19 automobila ovog modela i prodaje ih isključivo u londonskom Selfridgeu. Cijena ovog automobila iznosi 65.300 američkih dolara. Uprkos ograničenoj proizvodnji UK1909, iz Morgana najavljuju kako će električni auti postati ključ njihovog budućeg rada. U tehnologiju električnih automobila ova kompanija ulaže oko 8 miliona dolara i proizvodiće uglavnom autmobile na četiri točka.

Morgan Motors trenutno prodaje 850 ručno rađenih automobila godišnje i njihova zamisao o prodaji 50 EV3, drugog modela električnog automobila, godišnje, zvuči malo vjerovatno.