Otpis ruskog poslovanja koštao bi Unicredit banku oko 7,4 milijarde eura

Banke

Potpuni otpis ruskog poslovanja, uključujući mogući gubitak zbog nepodmirivanja kreditnih obaveza ruskih klijenata, koštao bi UniCredit oko 7,4 milijarde eura, pokazalo je saopštenje italijanske banke.

UniCredit banka je među najizloženijim evropskim bankama Rusiji i njen ruski ogranak je 14. najveći zajmodavac u Rusiji, podsjeća Rojters.

Banka je u saopštenju navela da u Rusiji posluje od 2005. godine i da je njen ogranak, UniCredit Bank Russia, na kraju prošle godine imao kreditni portfolio koji je sam finansirao od 7,8 milijardi evra.

Vrijednost imovine ponderisane za rizik iznosila je 9,4 milijarde evra, a akcijski kapital 2,5 milijardi evra.

Kada se izuzmu finansijski instrumenti osiguranja od valutnog rizika, direktna izloženost krovne italijanske banke podružnici u Rusiji iznosi oko 1,9 milijardi evra.

Kada ruski klijenti ne bi mogli podmirivati obaveze po kreditima, italijanska banka bi, kako stvari sada stoje, zabilježila gubitak od oko 4,5 milijardi evra, kada se oduzme oko milijarda evura izvoznih jemstava agencija drugih država.

Krediti su gotovo u cijelosti plasirani vodećim ruskim multinacionalnim korporacijama, najvećim dijelom u evrima i dolarima, s ugovorima regulisanim međunarodnim zakonima. Kompanije pod jemstvima čine manje od pet posto izloženosti, ističu u UniCreditu.

Najveći dio kreditnog portfolija otpada na sektor nafte i gasa, oko 30 odsto.

Ova banka bi, prema najgorem scenariju, mogla pretrpjeti i gubitak od najviše milijardu evra na finansijskim izvedenicama u transakcijama s ruskim bankama.

To znači da bi UniCredit u slučaju potpunog otpisa ruskog poslovanja pretrpio gubitak od 7,4 milijarde evra, konstatuje Rojters.

Potpuni otpis značio bi za banku i za dva postotna boda nižu stopu adekvatnosti kapitala nego na kraju prošle godine, od 13,03 posto, stoji u saopštenju UniCredita.

Iz banke su poručili da bi čak i u tom slučaju isplatili planirane dividende na osnovu rezultata poslovanja u 2021. godini.

Istakli su i da i dalje planiraju otkupiti svoje akcije u vrijednosti 2,58 milijardi evra, u okviru strategije koju je najavio novi izvršni direktor Andrea Orcel, uz uslov da se stopa adekvatnosti kapitala zadrži iznad 13 posto.