Deutsche bank ukida gotovinu na šalterima

Banke

U većini poslovnica Njemačke banke (Deutsche Bank), gotovina više neće biti dostupna na šalteru.

“U budućnosti više ne želimo da nudimo gotovinu u poslovnicama jer držanje gotovine u poslovnicama uzrokuje troškove”, rekao je Lars Štoj, direktor Odjeljenja poslovanja s domaćim privatnim klijentima najveće njemačke banke.

Novi plan banke mnogi vide kao jasan korak unatrag za klijente.

“Glavni zadatak podružnice je prodaja, savjetovanje klijenata o investicijama, hipotekama, donekle potrošačkim kreditima i osiguranju. Tada će i podružnice opet biti profitabilne”, zaključio je Štoj.

Prema planovima, banka želi ponuditi gotovinu samo u nekoliko velikih poslovnica. U većini poslovnica Deutsche Bank novac bi trebao biti dostupan samo na bankomatima.

Iz Deutsche Bank su u srijedu za nekoliko njemačkih medija potvrdili ove navode. Portparolka je objasnila da će banka smanjiti broj ličnih novčanih izdataka u poslovnicama kao dio svoje strateške transformacije u Njemačkoj.

Prema navodima iz Njemačke banke, ovi su planovi odgovor na promjene u ponašanju kupaca.

“Kada je riječ o plaćanju i rukovanju gotovinom generalno, uočava se jasan trend bezgotovinskog plaćanja. Kupci imaju pristup nacionalnoj mreži bankomata za snabdijevanje gotovinom, a novac se takođe može podići prilikom kupovine u mnogim supermarketima ili na benzinskim pumpama”, poručuju iz Njemačke banke, prenosi Fenix Magazin.