Sberbank tužila EU zbog odluka o podružnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

Banke

Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv evropskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Krajem februara Evropska centralna banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odljeva depozita koji su potaknule zapadne sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

ECB je zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji “vjerojatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze”, prema saopćenju u februaru.

“Sberbank Europe AG i njene podružnice zabilježili su značajan odljev depozita budući da su geopolitičke napetosti utjecale na (njihovu) reputaciju”, zaključio je ECB.

“To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na razini grupe i u svakoj od njezinih podružnica u bankovnoj uniji”, dodali su.

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je u saradnji s Hrvatskom narodnom bankom prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodan je Novoj Ljubljanskoj Banci.

Programe sanacije hrvatskog i slovenskog ogranka prodajom odobrila je i Evropska komisija, potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. avgusta pred evropskim Općim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, ustvrdila da je odbor napravio “očitu pogrešku” u procjeni uvjeta povezanih sa sanacijskih programom i povrijedila “temeljno pravo na vlasništvo i na slobodu poduzetništva”.

U ruskoj banci nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.