Inflacija u EU dostigla najviši nivo otkad Eurostat objavljuje podatke

Eurozona

Inflacija u EU i eurozoni dostigla je u maju najviše nivoe otkada je Eurostat počeo da objavljuje podatke, pokazao je najnoviji izvještaj.

Na nivou EU inflacija mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena porasla je u maju na 8,8 odsto, najviši nivo od početka 2001. godine kada je Eurostat počeo objavljivati podatke.

Inflacija u eurozoni skočila je sa 7,4 na 8,1 odsto, najviši nivo od 1996. godine, potvrdila je evropska statistička kancelarija procjenu objavljenu krajem maja.

U maju prošle godine iznosila je 2,3 odsto u EU i 2,1 odsto u eurozoni.

Najveći udio u stopi inflacije u eurozoni u maju imale su cijene energije, čak 3,87 odstotnih bodova. Slijede cijene hrane sa od 1,59 odstotnih bodova i cijene usluga sa 1,46 odsto.

Cijene energije bile su u maju u zoni primjene zajedničke valute više 39,1 odsto nego prošle godine, a cijene hrane devet odsto.

Najviše su u maju porasle potrošačke cijene u baltičkim zemljama, 20,1 odsto u Estoniji, te 18,5 odsto u Litvaniji i 16,8 odsto u Letoniji.

Dvocifrene stope inflacije bilježile su i Hrvatska, Bugarska, Češka, Grčka, Mađarska, Holandija, Poljska, Rumunija i Slovačka, prenosi “Seebiz”.

Najnižu stopu inflacije bilježile su Francuska i Malta, od 5,8 odsto.

Samo u Holandiji cijene su u maju porasle nešto blaže nego u aprilu, pokazuje Eurostatov izvještaj.