Lamborghini prodao sve automobile do 2024.

Automobil

Italijanski proizvođač sportskih automobila Lamborghini već je prodao cjelokupnu proizvodnju do početka 2024. godine, potvrdio je direktor kompanije Stephan Winkelmann za AFP, prenosi agencija Hina.

Podružnica Volkswagena ima „veliku potražnju” i narudžbe za idućih 18 mjeseci, dodao je.

Bogati kupci kupuju te luksuzne automobile uprkos globalnim finansijskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

„Sve više se kupuje Lamborghini, jer vjeruju brendu, vide kako su automobili lijepi, kako imaju visoke performanse”, rekao je Winkelmann i dodao da globalna ekonomija mora samo „ostati malo stabilna” i da tako bude i dalje.

Dugo čekanje na automobile posljedica je nestašice dijelova, naročito čipova koji su potrebni za nove električne modele.

Najbolje polugodište u istoriji

Lamborghini planira hibridnu verziju svakog od svojih modela do 2024. godine, a prvi potpuno električni Lamborghini u drugoj polovini decenije.

To je „puno za samo dvije godine” i „radimo koliko god možemo, koliko god brzo možemo kako bismo pratili novosti i kako bi se sve odvijalo na pozitivan način”, rekao je Winkelmann.

Lamborghini je početkom augusta objavio da je imao najbolje polugodište u istoriji ostvarivši rekordnu prodaju i profit. Operativna marža dostigla je 32 posto, a operativni profit 425 miliona eura od prodanih 5.090 automobila.