Cijene energenata ponovo rastu

Svijet

Globalna energetska kriza se ponovo zahuktava posle eskalacije sukoba u Ukrajini i djelimične mobilizacije koju je najavio ruski predsjedik Vladimir Putin. Cijene energenata koje su prethodnih dana bile u blagom padu, ponovo su zabilježile rast. Putinovo obraćanje odmah je izazvalo zabrinutost za snabdijevanje naftom i gasom i uzdrmalo berze.

Osim najnovijih dešavanja u Rusiji, globalnim tržišnim potresima doprinijelo je i novo povećanje kamatnih stopa koje su objavile Američke federalne rezerve (FED) i zaoštravanje monetarne politike još dve centralne banke u Engleskoj i Švajcarskoj, piše Euronews.

Cijena nafte je skočila za više od dva odsto, a kako je prenio Rojters, na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cijene energenata, one su povećane za 14 eura po megavat satu na 210 eura, a značajno povećanje cijena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji.

Mišljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, rezultiralo je porastom cijena”, ukazali su analitičari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Voren Paterson, jedan od direktora u ING banci, izjavio je za Rojters da će eskalacija “svakako dovesti do povećane neizvjesnosti vezano za snabdijevanje ruskim energentima”.