Slovenija prodaje Novu Ljubljansku banku – NLB

Slovenački državni holding (SDH) potvrdio je planove za prodaju 50 odsto akcija Nove Ljubljanske banke (NLB) još ove godine, dok će se još 25 odsto akcija ponuditi investitorima do kraja 2018. godine

Plan će se aktivirati nakon što, Evropska komisija, kako se očekuje još ove nedjelje, odobri molbu vlade da se tri četvrtine njenog udjela u najvećoj slovenačkoj banci, koja je u 100-postotnom vlasništvu države, proda inicijalnom ponudom akcija u dvije faze, pri čemu bi ove godine investitorima bila prodata polovina njenih akcija.

– NLB i SDH provode sve predviđene aktivnosti u pripremi za tu transakciju, a u saradnji s izabranim savjetnicima i u skladu sa postavljenim ciljevima i vremenskim rasporedom, naveli su iz slovenačkog fonda, koji upravlja državnom imovinom, koja se procjenjuje na ukupnu vrijednost od 10-ak milijardi eura.

Nezvanično, vlada smatra da najveća slovenačka banka, koja je treću godinu za redom zabilježila pozitivan rezultat poslovanja i riješila se dobrog dijela loših potraživanja, ukupno vrijedi 1,25 milijardi eura, kolika je njena knjigovodstvena vrijednost. Kao konsultant u postupku privatizacije NLB-a izabrana je Deutsche Bank”