Banjalučki aerodrom prevezao duplo više putnika nego lani

BUSINESS KLUB

Banjalučki aerodrom u prvih deset mjeseci ove godine prevezao je 283.589 putnika, što je duplo više nego u cijeloj prošloj godini, kada je, prema podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA), opsluženo 139.886 putnika.

Ukupno, 23 komercijalna aerodroma u bivšoj Jugoslaviji prevezla su 23.354.926 putnika tokom prvih deset mjeseci ove godine, a nekoliko je već daleko ispred svog učinka prije kovida, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banjaluku i Portorož, prenosi portal ExYu Aviation.

Sarajevski aerodrom je za deset mjeseci imao 1.242.066 putnika,  takođe znatno više nego lani, kada ih je bilo 767.134, dok je aerodrom u Tuzli u desetomjesečnom periodu ove godine imao 371.534 putnika, a za lanjskih 12 mjeseci ih je bilo 306.047.

Na pretposljednjem mjestu u cijeloj regiji je mostarski aerodrom sa 10.706 putnika, što je ipak znatno više od prošlogodišnjih mršavih 1.942.

Inače, kako pokazuju podaci BHDCA, svi aerodromi u BiH lani su zajedno prevezli 1.215.009 putnika, dakle manje nego sama vazdušna luka u Sarajevu ove godine.

Ukupan broj prevezenih putnika na sva četiri aerodroma u BiH u 2020. godini bio je 523.839.S druge strane, Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu očekivano je najprometniji u regionu sa 4.695.754 putnika u deset ovogodišnjih mjeseci. Aerodrom Zagreb pretekao je Prištinu i pozicionirao se kao treći najprometniji u bivšoj Jugoslaviji i vjerovatno će nadoknaditi zaostatak za Splitom kako bi do kraja godine dostigao drugu poziciju, sa trenutnim projekcijama koje ukazuju na snažan učinak u novembru. Aerodrom je takođe na putu da preveze preko tri miliona putnika u 2022. godini, što je malo iznad planiranog cilja uprave.

Aerodrom Zadar ove je godine primio preko milion putnika, prvi put u svojoj istoriji. Time je, nakon Dubrovnika, postao četvrti aerodrom u Hrvatskoj koji godišnje obradi više od milion korisnika.

Podgorica, koja se nalazi tik ispod Zadra, samo je 3,6% ispod nivoa putnika prije pandemije 2019. Ovo je postignuto uprkos tome što se bivši nacionalni avioprevoznik u zemlji, “Montenegro Airlines”, mogao pohvaliti znatno većom mrežom od one njegove zamjenske kompanije, “Air Montenegro”. Strani prevoznici su odigrali zapaženu ulogu u oporavku podgoričkog aerodroma.

Aerodrom Ljubljana očekuje snažan četvrti kvartal i vjerovatno će opsluživati blizu milion korisnika ove godine, u odnosu na prvobitno predviđenih 880.000.

“Uspješna ljetna sezona vratila je vrevu na ljubljanski aerodrom. Broj aviokompanija koje povezuju Sloveniju sa svijetom ponovo je dostigao vrijeme prije pandemije, a to je dvanaest. Kako se saobraćaj nastavlja oporavljati, nadamo se da ćemo se do kraja godine približiti milionu obrađenih putnika”, saopštila je uprava ovog aerodroma.

Aerodrom Ljubljana očekuje da će 2026. dostići nivo putnika iz 2019, koji je iznosio 1,7 miliona. Nezavisne novine