Alumina realizovala investiciju od šest miliona KM

BUSINESS KLUB

U kompaniji “Alumina” iz Zvornika u srijedu je zvanično puštena u rad nova uparivačka baterija, francuskog proizvođača “kestner”, vrijedna više od šest miliona KM, što je po obimnosti radova i uloženim sredstvima najveća investicija u fabrici u 2022. godini.

Tokom izgradnje nove “kestner” upravačke baterije ugrađeno je oko 1.000 tona čeličnih konstrukcija i opreme, dok su na ovom projektu najveći dio posla obavili zaposleni u “Alumini”, kao i lokalne firme koje se bave građevinskim čeličnim konstrukcijama.

Kapacitet “kestnerove” uparivačke baterije je oko 90 tona otparene vode na čas, što će umnogome značiti u tehnološkom procesu proizvodnje, prije svega u pogledu energetske efikasnosti i smanjenja finansijskih troškova.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Mile Matić je naveo da će kompanija puštanjem u rad uparivačke baterije imati smanjenu cijenu troškova negdje između 0,4 i 0,5 odsto, kao i smanjenje troškova u stalnim uslovima borbe na tržištu u kontinuitetu.

Govoreći o proteklom periodu poslovanja, Matić je rekao da je komapnija u proteklih 10 godina uložila više od 100 miliona KM u investiranje raznih projekata, kao i nove proizvodne programe.

“Ulaganje je višeslojno, od kreiranja novih proizvoda, disperzijom i diverzifikacijom proizvodnih programa tako da sada imamo 37 proizvoda i jako je važno da se taj proces nastavi i ubuduće”, rekao je Matić.

Prema njegovim riječima, imali su zeolitni program gdje ranije nisu objektivno mogli praviti ni 30.000 tona zeolita, a sada imaju silikagel i mogu praviti 80.000 tona na godišnjem nivou zeolita sa specifikacijom i kvalitetom kroz finalizaciju i cjenovnim paritetima sa jako dobrim maržama.

“Napravili smo fabriku precipitata, možemo biti ponosni, imamo sada proizvodnju 50.000 tona na godišnjem nivou i taj prces ćemo nastaviti i ubuduće”, rekao je Matić.

Matić je naglasio da je važna poruka da je kompanija sve ove investicije kreirala iz sopstvenih izvora, dodajući da se ovih dana privode i radovi na izgradnji pogona za proizvodnju korunda, s ciljem da se obezbijedi bolja stabilnost kompanije i da se proširi paleta proizvoda. Taj projekat se realizuje sa mađarskim partnerom.

Matić je naglasio da samo novi projekti i proizvodni programi stvaraju uslove za otvaranje novih radnih mjesta u fabrici, dodavši da je “Alumina” otvorena za sve uspješne mlade ljude s ciljem da ovdje rade i ostaju. (Srna)