BMW oborio rekord u zaradi

Finansije

Njemački BMW je zabilježio rekordnu dobit za 2022. zahvaljujući preuzimanju većinskog udjela u svom kineskom zajedničkom ulaganju i fokusiranju na skuplje modele, saopštila je kompanija iz svoje centrale u Minhenu.

Dobit je iznosila 18,6 milijardi eura, gotovo 50 posto više, dok je promet porastao 28 posto na 142,6 milijardi eura. Dobit na bazi EBIT-a je porasla 4,5 posto na 14 milijardi eura, prenose Nezavisne novine.

Tokom godine kompanija je stekla većinski udio u BMW Brilliance Automotive (BBA), uz ponovnu procjenu udjela koja je doprinjela izvanrednom prihodu od 7,7 milijardi eura, oko trećine dobiti prije oporezivanja od 23,5 milijardi eura.

Jedinična prodaja je pala na 2,4 miliona – oko 100.000 automobila manje nego 2021. – uglavnom kao rezultat nestašice poluprovodnika i kablovskih snopova iz Ukrajine. Ali dobit je porasla fokusom na skuplji segment, višim cijenama novih automobila i povratima od lizinga na tržištu polovnih vozila te slabijim evrom.

Dividenda bi trebalo da poraste na 8,50 eura po dionici, što je jednako gotovo trećini dobiti koja se može pripisati dioničarima.