Svi pogoni teslićke “Destilacije” ponovo rade, cilj povratak starih kupaca

BiH

Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića, nakon brojnih problema, konačno staje na noge jer su od marta pustili u rad i peći koje su bile u zastoju zbog manjka isporuke sirovine, što ulijeva nadu u povratak na inostrano tržište u obimu kao prije krize.

Trećinu proizvodnje ovo preduzeće bilo je primorano da zaustavi u novembru prošle godine jer od šumskih gazdinstava nisu dobijali dovoljne količine drvnih sortimenata. Međutim, nakon urgencije nadležnih došlo je do pojačane isporuke što je ostavilo u životu pogone ovog preduzeća.

Direktor “Destilacija” Zoran Škrebić za “Glas Srpske” kaže da se već u prvom kvartalu ove godine stanje znatno popravilo jer je isporuka na zavidnom nivou, a u narednom periodu pokušaće da se vrate na međunarodno tržište.

– Nabavka osnovne sirovine je na maksimalnom nivou u odnosu na posljednjih pet-šest godina. Od prvog marta, sa smanjenim kapacitetima pustili smo u pogon i blok peći koji je bio zaustavljen – rekao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, najteži je bio zimski period jer da bi pogoni radili dnevno je potrebno da dobiju u prosjeku 25 kamiona sirovine.

– I vremenski uslovi su nam išli naruku jer nije bilo snijega. Od kad sam tu nismo imali ovakvu isporuku sirovine za prva četiri mjeseca kao sada, jer su nam dovezli 20.000 kubika – rekao je Škrebić.

Na domaćem tržištu je, prema njegovim riječima, povećana potražnja za briketima i roštiljskim ugljem, ali na inostranom, koje čini 80 odsto, stanje se mora popravljati. “Destilacija” izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, a najveća tržišta na koje izlaze u inostranstvu su Austrija, Njemačka i Švajcarska.

– Činjenica je da smo izgubili mnogo kupaca, a vraćanje ne ide nimalo lako. Tamo je smanjena potražnja za svim robama pa je nešto teže naći nove i vratiti stare kupce. Pomaka već ima, a nadamo se da ćemo se vratiti na količine od prethodnih godina – rekao je Škrebić.

Dodao je da imaju obećanje od resornog ministarstva i “Šuma RS” kako će uraditi sve da u narednom periodu oscilacije na tržištu ne utiču na strateška preduzeća.

Škrebić naglašava da “Destilacija” nema drastičnih problem s radnom snagom te da trenutno imaju 320 zaposlenih.

– Bilo je odliva radne snage, ali su ljudi i dolazili. Pratili smo kretanje inflacije i sigurno je da će u budućem periodu lična primanja zaposlenih rasti. Kod mlađih generacija nastaje problem jer se brže odlučuju da odlaze u inostranstvo, a mi uspostavljamo saradnju s fakultetima i srednjim školama kako bismo ih zadržali kod nas – rekao je Škrebić.