Rekordna dobit velikih naftnih kompanija

COMPANY

Prošla godina je bila sjajna za naftne kompanije. Globalne cijene sirove nafte su eskalirale kako su se svjetske ekonomije počele da ase oporavljaju, pa je potražnja prvi put značajno porasla od početka pandemije koronavirusa.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je podigla cijene forislnih goriva, jer je trgovina ovim energentima bila pod lupom. Prema podacima, pet najvećih zapadnih naftnih kompanija zajedno su u 2022. godini ostvarile ukupan profit veći od 200 milijardi dolara.

Za godinu dana kompanija ExxonMobil, Chevron, Shell, BP i TotalEnergies su više nego udvostručile svoj profit.

Osiguravši ukupan profit od 59,2 milijarde dolara, američki naftni gigant ExxonMobil zabilježio je najveći dio ukupnog profita. U 2021. kompanija je profitirala 23 milijarde dolara ili manje od polovine onoga što je uspjela da ostvari u 2022. godini.

Pridružili su mu se Chevron, čiji je profit porastao za više od 134% – na 36,5 milijardi dolara, a zatim Shell, čiji je profit od 39,9 milijardi dolara bio najveći u 115-godišnjoj istoriji kompanije.

Gdje će ovaj novac otići?

Jedan od glavnih fokusa konferencije o smanjenju efekata staklene bašte, COP27 u Egiptu prošle godine, bio je globalni pokušaj postepenog smanjivanja fosilnih goriva i prelaska na čistu energiju.

Do sada su ovi ogromni profiti uglavnom odlazili na dividende i nova ulaganja u dionice. Sa nižim cijenama nafte u 2023, postavlja se pitanje kako će velike naftne kompanije na njih reagovati i trošiti novac u budućnosti.