Bregzit: Britanija u EU ostaje do 2022. godine?

Tusk: Bregzit je Evropsku uniju od 27 država načinio odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije. Veliki dio Britanije, ipak, slavi današnji dan

Britanski ambasador u EU, Tim Barou, predao je lično pismo o Bregzitu, koje je potpisala britanska premijerka Tereza Mej, u kancelariji predsjednika Evropskog savjeta Donaldu Tusku. Mej je danas obavijestila poslanike britanskog parlamenta da je pokrenut član 50. Lisabonskog sporazuma i da Britanija napušta Evropsku uniju (“Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije”). Ona je pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju. Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

Tusk poručio Britancima: Hvala vam i doviđenja
Donald Tusk izjavio je danas, nakon što je iz Londona primio zvanično obavještenje o početku Bregzita, da Evropska unija nije srećna zbog izlaska Velike Britanije iz bloka. On je kazao da nema šta mnogo da doda na to: „Već nam nedostajete. Hvala vam i doviđenja”, poručio je Tusk Britancima. I, da nema razloga pretvarati se da je ovo srećan dan ni u Briselu ni u Londonu.
– Poslije svega većina Evropljana, uključujući gotovo polovinu britanskih glasača, željelo je da ostanemo zajedno. Lično se neću pretvarati da sam srećan danas – poručio je Tusk u svom odgovoru na pismo kojim je Velika Britanija danas zvanično pokrenula proces izlaska iz članstva u EU.
Međutim, on u svemu vidi i pozitivnu stranu: „Bregzit je zajednicu od 27 država načinio odlučnijom i više ujedinjenom nego ranije. Potpuno sam siguran u to naročito poslije Rimske deklaracije. Danas mogu reći da ćemo ostati odlučni i ujedinjeni i u budućnosti i tokom teških pregovora koji nam predstoje.

Tusk kaže da i on i Evropska komisija imaju mandat da zaštite interese 27-ce.
– Ovdje nijedna strana nema šta da dobije. U osnovi ovo je kontrola štete. Naš cilj je jasan da minimalizujemo cijenu koju će da plate EU građani, poslovi i zemlje članice. Učinićemo sve što možemo i imao sva sredstva da ostvarimo ovaj cilj.
Pri tom je ponovio da se ništa neće promijeniti i da sve dok i zvanično ne napusti EU, evropski zakoni će nastaviti da se primjenjuju u i na Veliku Britaniju.

Britanija će morati da ostane u EU do 2022. godine?
U nacrtu dokumenta kojim će lideri EU danas odgovoriti na formalno obavještenje iz Velike Britanije o početku izlaska iz EU piše da će Britanci morati da ostanu u Uniji do 2022. godine.
Nnacrt odgovora Brisela prikazan je samo nekoliko sati prije obavještenja koje treba da stigne iz Londona i da su lideri Unije obećali da će jedinstvenim nastupom pokušati da umanje nesigurnost kod građana i poslovnih ljudi zbog otpočinjanja procesa izlaska Britanije iz evropskog bloka.
Rojters navodi da se u nacrtu ne pominje mogućnost propasti pregovora za koje su zakoni EU predvidjeli period od dvije godine i nepostizanja sporazuma o Bregzitu. Navodi se da je uklonjen deo teksta iz ranijeg nacrta u kojem je pisalo da će EU biti spremna za opciju „izostanka dogovora”, iako sama Unija ne bi takvu opciju želela.

Britanska štampa: Jedni slave, drugi su oprezni
Novinarske kuće koje podržavaju Bregzit danas su slavile, u vrijeme kada se Velika Britanija sprema da objavi zvanično sapštenje o članstvu u Evropskoj uniji, ali su drugi izrazili strah od problema koji će uslijediti.
Na većini naslovnica nalazi se slika premijerke Mej kako potpisuje formalno obavještenje o namjeri Britanije da napusti EU čime započinje dvogodišnje pregovore o „razvodu”.
Najpopularnije novine u Britaniji „San” poručile su: „Vidimo se kasnije” i „Dover i napolje”, aludirajući na Bijele litice kod Dovera, najbliže tačke kontinentalnoj Evropi. „Konačno je tu. Najznačajniji dan u modernoj istoriji Britanije”, navodi se u naslovu tabloida.
Naslov u Dejli mejlu koji je oštre kritike upućivao protivnicima Bregzita, glasio je: Sloboda! “Ovo je značajan dan za Britaniju – dan za koji su mnogi koji su odrasli razočarani u EU, strahovali da neće doživeti”.
Dejli ekspres sa naslovne stranice poručuje: „Draga EU, napuštamo te”, i „Ovo je zaista radostan dan”.
Novinske kuće koje su podržavale ostanak Britanije u EU, naglašavaju značaj opreza u naredne dvije godine, koliko će trajati pregovori o izlasku. Naslovna strana Gardijana bila je mapa Evrope sa izvučenom Velikom Britanijom: „Danas Britanija pravi korak u nepoznato”.
Fajnenšel tajms naveo je da blaži ton britanske vlade po pitanju Evropskog suda pravde i računa Bregzita uoči pregovora „otvara vrata za kompromis”.
Na naslovnoj strani Dejli Miror piše: „Draga EU, vrijeme je da se ide”.

Njemačka: Rok od dvije godine za Bregzit je prokleto mali
Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke saopštilo je danas da dvogodišnji period u kojem je predviđeno da Velika Britanija i EU dogovora uslove razlaza, veoma mali. Ovo je navedeno nakon što je britanska premijerka Mej danas predala dokument kojim se pokreće Bregzit.