VW dijeli masovne otkaze, evo šta je razlog

COMPANY

Automobilski gigant Volkswagen (VW) objavio je da će zbog slabe potražnje smanjiti broj radnih mjesta u fabrici električnih automobila u gradu Cvikau u Njemačkoj.

Bez posla će nakon isteka 12-mjesečnog ugovora ostati 269 radnika, saopštio je VW, a detalji će biti utvrđeni narednih dana u dogovoru s radničkim vijećem.

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog „aktuelne situacije na tržištu“. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih podsticaja.

Automobili na električni pogon skuplji su od verzija s unutrašnjim sagorijevanjem.

Fabrika u Cvikauu sastavlja isključivo električne automobile za VW i za njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, uključujući njih 2.200 na određeno vrijeme, koji bi također mogli ostati bez posla.

– Volkswagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba nastaviti putem električne mobilnosti – naglasio je predstavnik kompanije, dodajući da nisu mijenjali planove.

Budućnost fabrike je sigurna, dodao je, najavivši nova ulaganja, prenio je SEEbiz.

Pogon je prvi u VW grupaciji počeo proizvoditi električna vozila – VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback, te Cuprin Born. Proizvodnja automobila s klasičnim motorima prekinuta je 2020. godine.

Uprkos slobodnim kapacitetima u pogonu u Cvikauu, kompanija planira da proizvodi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim fabrikama.