NEDELJKO ELEK: Gasifikacija je pokretač razvoja istoka Srpske

BUSINESS KLUB

Izgradnja kompletnog gasovoda u pet opština trajaće oko dvije godine. Nakon toga, slijede pojedinačni priključci, jer već postoje garancije firmi koje se nalaze u opštinama na trasi gasovoda da će se odmah priključiti na novi energent

piše SVJETLANA IVANOVIĆ      foto Aleksandar ARSENOVIĆ

Direktor “Sarajevo-gasa” Nedeljko Elek i generalni direktor poslovnice kineske korporacije AVIC u RS, Vej Ping, potpisali su Memorandum o razumijevanju za izgradnju i finansiranje gasovoda.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su načelnici opština Istočnog Sarajeva, Milića, Vlasenice, Šekovića i Han Pijeska i predstavnik Skupštine Grada Istočnog Sarajeva.

Elek je istakao da potpisani dokument potvrđuje ozbiljnost namjere da projekat gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske bude završen što prije, ali i snagu garancije Vlade Republike Srpske na koju se za nekoliko mjeseci javio veliki broj kreditora i potencijalnih finansijera ovog projekta.

– Memorandum pokazuje našu ozbiljnost u želji da ovaj projekat završimo što prije, ali i snagu garancije Vlade RS, kojoj se za nekoliko mjeseci javio veliki broj kreditora i potencijalnih finansijera. Ovo je veliki dan, posebno za opštine Milići, Šekovići, Vlasenica i Han Pijesak, jer je to istorijski projekat na koji ove opštine čekaju decenijama. Zajedno sa Ski centrom Igrišta i ovim gasovodom dolaze bolji dani za ova mjesta. Vjerujem da za dvije godine taj kraj nećemo moći prepoznati – rekao je Elek.

Za projekat gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske potrebno je oko 75 miliona KM, a procjenjuje se da bi sa njima Sarajevo-Gas dobio novu potrošnju od 53 miliona kubika gasa

Vej Ping, direktor poslovnice kineske korporacije AVIC, rekao je da je potpisivanje Memoranduma novi korak u saradnji sa Republikom Srpskom, ali i korak dalje za samu kompaniju.

– Mi već imamo dobru saradnju sa Republikom Srpskom, koja se ogleda u izgradnji hidroelektrane Bistrica. Takođe, radimo na razvoju fabrike savitljivih cijevi. Ovo je još jedan korak naprijed koji će biti na dobrobit obje strane, što se tiče naše kompanije i razvoja Republike Srpske. Vjerujem da ćemo opravdati ukazano povjerenje i nastaviti dalju saradnju – rekao je Vej Ping.

Preduzeće “Sarajevo-gas” je iz vlastitih sredstava finansiralo rekonstrukciju postojeće stanice u Šekovićima koja sadašnjim kapacitetom može da podmiri potrebe za gasom te regije. Uz gasifikaciju te opštine, stiču se uslovi za produžavanje mreže ka Vlasenici, Milićima i Ski-centru Igrišta, dok bi se jedan krak gasovoda usmjerio prema Han Pijesku.

Izgradnja kompletnog gasovoda trajaće oko dvije godine. Nakon toga, slijede pojedinačni priključci, a u „Sarajevo-gas“-u tvrde da već postoje garancije firmi koje se nalaze u opštinama na trasi gasovoda da će se odmah priključiti.

Ovdje ne staju projekti širenja gasovodne mreže. Iz pravca Zvornika planiran je gasovod prema Bratuncu i Srebrenici. Treća grupa investicija odnosi se na gasifikaciju Pala, Jahorine i priključenje toplane u Istočnom Novom Sarajevu na gas, kao i izgradnje manjeg skladišta gasa u toj opštini. Za realizaciju ovih projekata potrebno je oko 75 miliona maraka, a procjenjuje se da bi sa njima Sarajevo-Gas dobilo novu potrošnju od 53 miliona kubika gasa. U Palama je planirana izgradnja gasne stanice koja će biti smještena iza poslovne zone Famos, a lokacija je u blizini Toplane koja će biti priključena na gas. Sa te lokacije će se gas distribuirati stanovništvu, a uradiće se trasa ka Jahorini na kojoj je veliki broj zainteresovanih korisnika.

– Malo se govori o smanjenju cijene gasa, a to je ključno. Trenutno imamo za domaćinstva umanjen mjesečni račun za oko sedam KM. To znači da je korišćenje prirodnog gasa danas u svakom smislu privilegija, ali i isplativost. Kada uporedimo gas i pelet, gas je za pet odsto jeftiniji u odnosu na kupovinu peleta, a jeftiniji je i od struje za čak 35 odsto, s tim što moram naglasiti da se struja definitivno ne smije koristiti za zagrijavanje stambenih objekata prema Pravilniku, ali o tome malo ko govori.

Snaga garancije Vlade Republike Srpske ogleda se u tome što je u prvih mjesec dana po davanju podrške ovom projektu, na njenu adresu stiglo mnoštvo ponuda potencijalnih finansijera

Prema Pravilniku znamo da nove zgrade, sa više od tri stambene jedinice, obavezne su da koriste centralno generisanje toplote i upravo tu dolazimo do neizostavne potrebe za prirodnim gasom. Korišćenje prirodnog gasa dovodi u prednost korisnike da imaju fleksibilnost, to jeste – višenamjensko korišćenje u domaćinstvu. Prednost korišćenja gasa je su i najniži troškovi održavanja, jednostavnost za korišćenje i što je danas najbitnije, ekološki prihvatljivo. Kad uporedimo gas i pelet, koji je u posljednje vrijeme zastupljen u domaćinstvima, dolazimo do problema lagerovanja peleta, kvaliteta i što malo ko vodi računa sa stanovišta ljudskog zdravlja je da korišćenje peleta nije preporučljivo za etažno zagrijavanje pojedinačnih stanova. Zato, Sarajevogas kreće u projekat rekonstrukcije Toplane u Istočnom Novom Sarajevu, gdje ćemo prije svega zaštiti naše sugrađane, a uz zaštitu će dobiti i najpovoljniji energent koji je višenamjenski. Završetkom ovog projekta, Grad Istočno Sarajevo postaće prvi gasifikovani grad u Republici Srpskoj i na to smo naručito ponosni. Sarajevogas samo u ovom mjesecu će imati 250 priključaka na teritoriji donjeg dijela grada. To je zato što ovdje rade odgovorni ljudi. Često me pitaju da li se zbog ukrajinsko-ruskog sukoba snabdijevanje gasom dovodi u pitanje. Zbog odgovorne politike koju vodi rukovodstvo Republike Srpske i dobrih ličnih odnosa dva predsjednika, Milorada Dodika i Vladimira Putina, Srpska će imati redovno snabdijevanje, kao i FBiH i svi mirno možemo da sačekamo zimske dane.

O saradnji Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva će se govoriti i u Kini. Imam čast da zajedno sa predsjednik Republike Srpske početkom novembra učestvujem na 6. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu (China Internacional Import Enterprise and Business Exhibition Expo – CIIE 2023) u Šangaju. Vjerujem da će to biti odlična prilika za dalju saradnju sa kineskim kompanijama koje su već angažovane na izgradnji gasifikacije na istoku Republike Srpske – zaključio je Elek.

GASIFIKACIJA TOPLANE U ISTOČNOM SARAJEVU
U Istočnom Sarajevu potpisan je ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji gradske toplane, čija je vrijednost šest miliona maraka. Projekat rekonstrukcije i gasifikacije izvodiće “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva, uz garanciju Vlade Srpske. Završetkom rekonstrukcije stvaraju se pretpostavke za proširenje toplovodne mreže, dok je to i prvi korak u gasifikaciji grada Istočno Sarajevo.