Holivudski mjuzikl “La La Land” osvojio sedam Zlatnih globusa

  • In Film
  • 9. January 2017.
  • 303 Views
Holivudski mjuzikl “La La Land” osvojio sedam Zlatnih globusa

Holivudski mjuzikl “La La Land” osvojio je sedam nagrada u Los Anđelesu i tako srušio rekord kada je riječ o dobitnicima Zlatnog globusa

“La La Land”, priča o romansi između mlade glumice i džez pijaniste, potpuno je dominirao među nagrađenim ostvarenjima, jer je osvojio priznanja u svih sedam kategorija u kojima je bio nominovan, uključujući i nagradu za najbolji film u kategoriji komedije ili mjuzikla.

Šazel, 31-godišnji američki reditelj i scenarista, osvojio je Zlatni globus za najbolju režiju i najbolji scenario, a glavni glumci, Rajan Gosling i Ema Stoun, nagrađeni su za najbolju glavnu mušku, odnosno žensku ulogu u komediji ili mjuziklu. Mjuzikl je dobio priznanja i za najbolju muziku i najbolju pjesmu, numeru “City of Stars”, koja su uručena kompozitoru Džastinu Harvicu.

Gosling je nagradu posvetio preminulom bratu svoje partnerke, glumice Eve Mendes, Huanu Karlosu Mendesu.

Film “Moonlight”, priča o odrastanju mladog Afroamerikanca koju je napisao i režirao Beri Dženkins, osvojio je samo nagradu za najbolji film u kategoriji drame, iako je bio nominovan u šest kategorija.

Zlatni globus za najbolju glavnu mušku dramsku ulogu pripao je Kejsiju Afleku za film “Manchester by the Sea”, a slavna francuska glumica Izabel Iper nagrađena je za najbolju glavnu glumicu u filmu “Elle” Pola Verhovena, ovjenčanom Zlatnim globusom za najbolji strani film.

Za najbolju mušku sporednu ulogu nagrađen je Aron Tejlor-Džonson za film “Nocturnal Animals” Toma Forda, a priznanje za najbolju sporednu glumicu dobila je Vajola Dejvis za film “Fences” Denzela Vošingtona.

Najboljim animiranim filmom proglašen je “Zootopie” Bajrona Hauarda i Riča Mura.

Zlatni Globus za najbolju žensku ulogu u seriji ograničenog trajanja dobila je Sara Paulson za “The People vs. OJ Simpson”, dok je Globus za najbolju mušku ulogu u seriji ograničenog trajanja dobio Tom Hidlston za seriju “The Night Manager”.

Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo dobila je Meril Strip. Voditelj dodjele Zlatnog globusa bio je Džimi Falon.

Kada je riječ o ovogodišnjoj dodjeli prestižne nagrade Zlatni globus, najviše će se pamtiti govor Meril Strip u kojem je otvoreno kritikovala novoizabanog američkog predsjednika Donalda Trampa.

Preporučujemo vam i sljedeće: