Dvadeset godina Harija Potera

Film

Prije dvije decenije, 26. juna 1997, u Engleskoj je objavljena knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, prva u nizu romana koji će trajno promijeniti dječije čitatalačke navike i nepovratno izmijeniti izdavačku industriju

Niko tada nije slutio da će „Hari Poter i Kamen mudraca“ spisateljice Dž.K. Roling pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, izgradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi pozorišnu predstavu koja je bila ogromni hit. I najvažnije, niko nije slutio da će djecu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je do danas u 500 miliona primjeraka na 79 jezika.

Prvu knjigu odbilo je da izda 12 izdavačkih kuća

To je priča o sirotom engleskom dječaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svijetu. Hari potom odlazi u školu čarobnjaštva „Hogwarts“ i stvara odanu grupu prijatelja s kojima će kasnije proživjeti brojne opasne pustolovine.

Mlada samohrana majka Džoane Roling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Hariju Poteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je ćerka spavala. Izvorni primjerak „Harija Potera i kamena mudraca“ napisala je 1995. na starinskoj pisaćoj mašini. Knjigu je odbilo da izda 12 izdavačkih kuća.

Možda bi je odbila i trinaesta, Blumsberi, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćerki rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primjeraka

U idućih 20 godina Hari Poter oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan. „Hari Poter i relikvije smrti“, sedma i posljednja knjiga, najbrže je prodavana knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodata u 2,65 miliona primjeraka.

Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom svijeta zaradilo je 6,5 milijardi dolara.

U jednoj studiji iz 2014. italijanski psiholozi dokazali su da Poter svoje čitatoce čini boljim ljudima. Oni imaju manje predrasuda prema manjinskim grupama i veću dozu empatije. Baš kao i njihov književni junak.

Dž.K. Roling je od osobe koja nije mogla da priušti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku

Britanski mediji pišu da se vrijeme u dječjoj književnosti dijeli na vrijeme prije i poslije Potera. Naravno da je i prije Potera bilo sjajne dječije književnosti i lijepih filmskih i televizijskih adaptacija, ali se s malim čarobnjakom dogodio skok kakvog prije nije bilo.

Dječija literatura je uzletjela i još nije stala. Danas, na primjer, čini četvrtinu udjela na britanskom tržištu. Štampane knjige za djecu izdržale su pritisak digitalnog doba, a njihova je debljina u prosjeku dvostruko veća nego prije. Danas mladi čitaoci imaju bogatstvo izbora, a izdavači se takmiče za njihovu naklonost.

Osim što je spasao čitanje, Hari Poter je s filmskim adaptacijama, pozorišnom predstavom i tematskim parkovima nadrastao svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture. Kao i u sličnom primjeru Ratova zvijezda, Poter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali niti red ovih knjiga ili nisu vidjeli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.