Blumberg: Južna Koreja je najinovativnija svjetska ekonomija

Najinovativnija svjetska ekonomija i ove godine je Južna Koreja, pokazuje Blumbergov inovacijski indeks, koji mjeri koliko ekonomije koriste inovacijske faktore među kojima su ulaganje u istraživanje i razvoj i koncentracija visokotehnoloških kompanija.

Južna Koreja ostaje u svjetskom vrhu, zahvaljujući najboljim pokazateljima u području ulaganja u razvoj i istraživanje, proizvodnji s dodanom vrijednošću i patentnoj aktivnosti, dok je među prvih pet u svijetu po brojnosti visokotehnoloških kompanija, visokom obrazovanju i brojnosti istraživača.

U prvih pet najinovativnijih država svijeta nalaze se i Švedska (2. mjesto), Njemačka (3.), Švajcarska (4.) i Finska (5.).

Švedska je poboljšala poziciju u odnosu na lani za jedno mjesto, zahvaljujući poboljšanjima u proizvodnji s dodanom vrijednosti, dok je Finska napredovala za dva mjesta ponajviše zbog porasta broja visokotehnoloških kompanija u toj zemlji.

Najveća ovogodišnja gubitnica Blumbergovog inovacijskog indeksa je Rusija, koja je potonula za 14 mjesta i sada je na 26. mjestu. Pritisnuta sankcijama i učincima niskih cijena energenata zadnjih godina, prošlogodišnja solidna ruska izvedba u području proizvodnje i produktivnosti ove se godine znatno pogoršala.

Znatan pad na listi zabilježio je i Japan, s lanjskog 4. na ovogodišnje 7. mjesto, a potom Hrvatska, za tri mjesta, s lanjskog 38. na 41. mjesto.

Rangiranje je Blumberg započeo s više od 200 ekonomija, ali države koje nisu javile podatke za najmanje šest od sedam kategorija koje se mjere bile su eliminisane, tako da je lista obuhvatila 78 država svijeta. Na kraju Blumberg je kreirao indeks 50 najinovativnijih svjetskih ekonomija.

Na listi nema BiH a od zemalja iz regije na listi se pored Hrvatske nalazi i Srbija koja je zauzela 43. poziciju.