Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks porasli, zahvaljujući jačanju energetskog i bankarskog sektora, dok je Nasdaq pao jer je tehnološki sektor i dalje pod pritiskom

Dow Jones ojačao je 0,61 odsto, na 21.479 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 2.429 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,49 odsto, na 6.110 bodova. Uspon Dow Jones i S%P 500 indeksa najviše se zahvaljuje rastu cena akcija u energetskom sektoru za 2 odsto jer su cene nafte nastavile rasti.

Prošle su nedjelje cijene ′crnog zlata′ porasle po prvi put nakon pet nedjelja pada, a juče su dodatno porasle za više od 1 odsto.

Osjetno su, prosečno 1,3 odsto, juče porasle i cijene akcija u finansijskom sektoru. Taj je sektor ojačao već šesti trgovinski dan od posljednjih sedam jer mu najave centralnih banaka o stezanju monetarne politike idu u korist.

S druge strane, među gubitnicima se ponovno našao tehnološki sektor, s padom od 0,9 odsto, nakon što je prošle nedjelje izgubio gotovo 3 odsto. Taj je sektor pod pritiskom već nekoliko nedjelja, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Osim rasta cijena nafte, pozitivno su na tržište uticali bolji nego što se očekivalo podaci koji ukazuju na ubrzavanje rasta američke ekonomije nakon usporavanja u prvom tromjesečju.

Zahvaljujući tome, juče su porasle i cijene akcija u sektorima koji su najosjetljiviji na kretanja u ekonomiji. Tako je indeks prometnog sektora, koji se smatra svojevrsnim barometrom ekonomske aktivnosti, dostigao rekordni nivo.

Obim trgovanja bio je juče mršav jer se trgovalo skraćeno, s obzirom da se u utorak zbog Dana nezavisnosti u SAD-u ne radi.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto, na 7.377 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,22 odsto, na 12.475 bodova, a pariski CAC 1,47 odsto, na 5.195 bodova.