Slovenci počeli izvoziti Melanijinu pitu u SAD

Slovenačka štrudla od oraha koju su proslavili papa Franja i Melanija Tramp prodavaće se u SAD kao zamrznuti desert

I to zahvaljujući preduzetniku Borutu Babiću, direktoru kompanije IR Pharma i šefu projekta „The Potica goes to America“, kako je nazvao svoju promotivnu kampanju osvajanja velikog američkog tržišta tom poslasticom.

Tradicionalni bogati slovenački praznični kolač postao je slavan i u svjetskim razmjerama kad je papa 25. maja, prilikom prijema za američki predsjednički par u Vatikanu, Melaniju šaljivo upitao čime hrani supruga, da li je to potica.

Babič svojim budućim američkim kupcima obećava da će potica koju za njega peče partnerska firma imati isti ukus „kakvog se sjeća papa Franja kad su ga njome počastili prijatelji“, dok je živio u rodnom Buenos Ajresu.

“Poticu ćemo u SAD prodavati kao duboko smrznuti proizvod jer su Amerikanci na to navikli, ali iz potpuno prirodnih sastojaka i bez konzervansa jer kupci na to tamo jako paze”, kazao je Babič.

Već imamo brend, ambalažu i prototip proizvoda kojim su se oduševili naši iseljenici u SAD, a uskoro očekujemo i dozvolu američke agencije za hranu i lijekove (FDA) da krenu prve pošiljke, kaže Babič.