Dok Agrokor pada, Atlantik grupa raste

Atlantik Grupa je u prvoj polovini godine ostvarila rast prodaje na većini tržišta na kojima posluje i rast profitabilnosti u skoro svim poslovnim područjima

Za šest mjeseci ove godine, kompanije je ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu od 336,4 miliona eura, što je za dva odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Prihod bez kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 37,8 miliona eura i veći je za 8,4 odsto, dok je neto dobit posle manjinskih interesa porasla za 15,4 odsto, na 20,7 miliona eura.

Uprkos smanjivanju tržišnog udjela maloprodajnih lanaca u sastavu Agrokora kao najvećeg kupca, Atlantik Grupa je širenjem saradnje sa drugim kupcima ostvarila ukupan rast prodaje u prvom dijelu godine.

Prvih šest mjeseci je obilježilo dezinvestiranje proizvodnje sportske ishrane za treća lica i fokusiranje na razvoj brendiranog poslovanja u ovom segmentu.

Fabrike u njemačkom Blekedeu i u Novoj Gradiški je preuzeo strateški partner, belgijska kompanija Aminolabs, za ukupan iznos od 27 miliona eura.

U pogonu u Novoj Gradiški Atlantik je zadržao manjinski udio, a u obje fabrike kompanija nastavlja ugovorno da proizvodi asortiman sportske ishrane u saradnji sa strateškim partnerom, dok će direktno da ulaže primarno u razvoj proizvoda, marketing i prodaju brenda Multipower, približavajući ga premijum segmentu.