Bezos ulaže milijarde dolara u istraživanje svemira

Bezos ulaže milijarde dolara u istraživanje svemira

Džef Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu koji je trenutno težak oko 130 milijardi dolara, a zahvaljujući konstantnom porastu dionica Amazona te će brojke biti još i veće

Tokom gostovanja na večeri u organizaciji Explorers Cluba, Bezos je otkrio kako namjerava potrošiti dio svog bogatstva. Osim Amazona, Bezos je osnovao i svemirsku kompaniju Blue Origin u koju godišnje investira milijardu dolara prodajom svojih dionica Amazona.

Tokom govora našalio se kako je Amazon njegov dobitak na lotu te je sada u procesu ulaganja zarađenog novca u istraživanje svemira. Prioritet mu je omogućiti putovanja u svemir jeftinijima i dostupnijima što većem broju kompanija koje imaju ideje, ali nemaju dovoljno kapitala kako bi te ideje realizovale i krenule u istraživanje i osvajanje svemira.

Bezos je, još prije nekoliko godina, najavio kako želi pomoći u razvoju infrastrukture koja će pomoći svemirskim startapovima i putovanjima u svemir, a uskoro će vjerovatno krenuti i u ozbiljniju realizaciju tih planova.

Bezosovi motivi isključivo su istraživački. I dok je Ilon Mask rekao kako žele pomoći ljudima u osvajanju Marsa kako bi se ljudi u budućnosti mogli sakriti na ovoj planeti od budućih ratova i problema na Zemlji, šef Amazona nije motivisan takvim stvarima.

– Želim svijet u kojem će unuci mojih unuka moći živjeti – komentisao je tokom govora na tom događanju i dodao kako je svijetu u kojem živimo apsolutni dragulj.

Preporučujemo vam i sljedeće: