Njemačkoj ni uvoz radnika ne pokriva manjak

  • In Svijet
  • 27. November 2018.
  • 147 Views
Njemačkoj ni uvoz radnika ne pokriva manjak

U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalifikovanim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je Institut za njemačku privredu iz Kelna (IW)

– Njemačkim preduzećima je u oktobru nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, što je rekord i porast od šest posto u poređenju sa istim mjesecom 2017. godine – proizlazi iz studije IW.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

– Mi šanse koje pruža digitalizacije možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sistem djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti – stoji u saopštenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnoviju studiju.

U Njemačkoj je ukupno u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mjesta, što je najviše ikad zabeležen broj slobodnih poslova u najjačoj evropskoj ekonomiji.

Preporučujemo vam i sljedeće: