Japanci prodaju zlatnog Darta Vejdera za 1,4 miliona dolara

Lux

U zlatari u japanskom gradu Tokiju uskoro će moći da se naruči zlatna maska s likom Darta Vejdera iz filmskog serijala „Ratovi zvijezda“, povodom 40. godišnjice pojavljivanja prvog filma

Maska od 24-karatnog zlata koštaće 154 miliona jena (oko 1,4 miliona dolara) i biće u prirodnoj veličini, 26,5 centimetara široka i 30 centimetara visoka.

Zlatara Ginza Tanaka saopštila je da maske nisu predviđene da se nose, jer će biti teške oko 15 kilograma i neće imati otvore.

Marketing menadžer zlatare rekao je da je 10 zlatara radilo tri mjeseca na izradi prototipa maske. Kupci će po naručivanju maske čekati tri mjeseca na isporuku.

Za kupce zainteresovane za manje skupe opcije izrađeni su zlatnici s ugraviranim likom Jode ili Luka Skajvokera iz „Ratova zvijezda“ koji će koštati 132.300 jena (oko 1.200 dolara).

Njihova prodaja počeće u četvrtak 4. maja, koji neki fanovi filmskog serijala smatraju danom „Ratova zvijezda“ jer na engleskom jeziku “May the fourth” (4. maj) dosta podsjeća na prvi dio najpoznatije rečenice iz serijala „Neka sila bude s tobom“ (May the Force be with you). (Agencije)