Oko 500 firmi iz Austrije zainteresovano za poslovanje u BiH

Trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH Sigmund Nemeti rekao je da je 500 austrijskih firmi zainteresovano da ulaže i radi u BiH.

Nemeti istakao da je Austrija na četvrtom mjestu po investicijama u BiH, te da će se trend investiranja u BiH biti nastavljen. On je naveo da u BiH djeluje oko 200 austrijskih kompanija, od kojih najviše iz bankarskog i sektora osiguranja.

“Otvorena je i Fabrika cementa iz Lukavca, a, osim toga, u BiH djeluju i neke austrijske kompanije iz oblasti prerade metala, kože, proizvodnje tekstila i namještaja”, rekao je Nemeti.

On kaže da je juče u srebreničkoj “Kući dobrih tonova” koja je renovirana i otvorena, razgovarao sa predstavnicima nekoliko zemljoradničkih zadruga u Podrinju i Srebrenici o mogućnostima saradnje u oblasti razvoja i prerade jagodičastog voća po kome je ovaj kraj prepoznatljiv.

Nemeti je građanima predstavio podatke o privrednim odnosima Austrije i BiH, a govorio je o prednostima i teškoćama na koje investitori nailaze pri otvaranju i registraciji novih firmi.