Inovacije mijenjaju industriju, 50 odsto zanimanja će nestati

Inovacije osvajaju i mijenjaju industriju što znači da će vjerovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od pet do 10 godina nestati, ocijenio je predsjednik UO preduzeća Hidria Iztok Seljak.

On je naveo primjer automobilske industrije koja se pred našim očima pretvara u industriju mobilnosti budućnosti i koja su inovacije u potpunosti “pogodile”. Inovacije će pogoditi i sve ostale industrije, a to znači da će vjerovatno 50 odsto današnjih zanimanja u roku od 5-10 godina nestati.

Seljak je rekao da moramo tražiti nova zanimanja i naglasio da se takav “mega- izazov”, na području našeg regiona sprema projekat “Zelene Balkanike”, koji podrazumijeva elektrifikaciju autoputa od Ljubljanje, Zagreba, Beograda do Skoplja, i dalje. To znači elektrifikacija osnovne infrastrukture, dijeljenje automobila (“car sharing”), sa 50 vozila za početak, a prije svega, električni autobusi, a sve podsticano sopstvenom proizvodnjom u regionu, koja će povezivati glavne gradove”.

To bi značilo da će se naš region brzo pretvoriti iz regiona koji danas zaostaje u razvoju, u onaj koji će za 10-15 godina biti jedan od vodećih, ne samo u Evropi, nego i na svjetskom nivou.

Naveo je i kompaniju Uber kao još jedan primer kompanije koja je upotrebom digitalnih tehnologija i sa inovativnim poslovnim modelom ponudila novi kvalitet – mobilnost na novi način.

“Time Uber preuzima “kupce dosadašnjim izvođačima mobilnosti” i postavlja ih pred jedan veliki izazov. Prije ili kasnije, biće tu još kompanija koje će to slijediti. A možemo samo da zamislimo samostalno vozeća vozila, u kombinaciji sa modelom Ubera”, rekao je Seljak na ekskluzivnom predavanju “Digitalna transformacija, održiva mobilnost budućnosti i prilike za region Jugoistočne Evrope – projekat Zelena Balkanika”.

On smatra da je bitno da svako u svom poslu maksimalno integriše nove tehnologije, ali na način da se zaista kreira nova vrijednost u odnosu na to što konkurencija radi, a istovremeno time se povećava vrijednost i firmi, koja može da raste i zapošljava ljude. Tanjug