Najveća rudna šansa Srbije: Jedino nalazište jadarita, koji je prepun litijuma

Industrija

Srbija ima jedno od najvećih ležišta litijuma na sviјetu, potvrđeno je posle 12 godina istraživanja „Politici” u „Rio Sava eksplorejšn”, ćerki multinacionalne kompanije „Rio tinto”

Atar jadarskih sela Jarebice i Slatina, kod Loznice, jedino je mјesto na sviјetu na kome je krajem aprila 2007. pronađen jadarit – novi mineral koji u sebi sadrži litijum.

Ovaj najlakši metal na sviјetu najvažniji je element u proizvodnji baterija za električne i hibridne automobile, mobilne telefone, prenosne računare i druge elektronske uređaje. Ima široku primjenu u elektro i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama.

Rio Tinto je do 2016. uložio više od 70 miliona dolara u razvoj projekta „Jadar“ u blizini Loznice, a do kraja 2017. planirao je dodatnih 20 miliona dolara u završetak studije o opravdanosti projekta vađenja litijuma i bora.

Ranije je najavljivano da bi projekat „Jadar“ trebao obuhvatiti moderan rudnik i fabriku za preradu rude i mogao bi da snabdijeva više od 10 procenata svjetske potražnje za litijumom u dalje proizvodne namjene, uključujući proizvodnju baterija i vozila na električni pogon.