Telekom Srbija podržao razvoj IT biznisa u Srbiji

Telekom Srbija pokrenuo je program “mts startap ubrzanje” namijenjen polaznicima Startap Akademije, koja je po peti put otvorila vrata Startita za preduzetnike na polju informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji.

Na ovaj način Telekom Srbija će obezbijediti podršku polaznicima Akademije kroz mentorski angažman i relevantne predavače, a do tri najuspješnije preduzetničke inicijative biće nagrađene nepovratnom donacijom u ukupnom iznosu od 20 hiljada eura.

Milan Simić, izvršni direktor Telekoma Srbija za IT i ICT servise izjavio je da u okviru saradnje sa udruženjem SEE ICT i opredjeljenjem kompanije da doprinosi razvoju preduzetništva na polju IKT u zemlji, Telekom Srbija je podržao Startap Akademiju, budući da ona pruža mogućnost domaćim IT preduzetnicima da nauče kako da na pravi način realizuju poslovne strategije, smanje rizik i povećaju šanse za uspeh svojih kompanija.

Kako pokretanje biznisa predstavlja veliki izazov, Telekom Srbija je pored mentorske podrške, cloud servisa i interneta, obezbijedio značajna finansijska sredstva, bez dodatnog uslovljavanja u smislu udjela u budućim kompanijama.

Ove godine Akademiju pohađa pet timova – Balloonera koji nastoji da učini povoljnijim svemirska istraživanja i transport do ivice svemira, Cactomain – sa servisom za pojednostavljeno registrovanje internet domena, Mir Media Group koji radi na postprodukciji zvuka za reklame i filmove, AddTag sa platformom koja korisnicima omogućava plaćanje karata za festivale, kao i interakciju sa brendovima i APER sa uređajem za prikupljanje podataka o potrošačima u maloprodajnim objektima.

Svaki od timova, kako se navodi u saopštenju Telekoma, imaće priliku da svoje inovativne ideje razvije u održiv biznis, primjenjiv i na globalnom nivou.

Po završetku programa Akademije, u aprilu 2017. godine, žiri koji čine po jedan predstavnik Telekoma Srbija i udruženja SEE ICT, kao i jedan nezavisni ekspert, izabraće tri najperspektivnija startapa koji će dobiti podršku za dalji razvoj svog poslovnog rješenja.

Do sada je više od 100 preduzetnika prošlo kroz Akademiju, a njihovi projekti, poput novih web aplikacija, mobilnih aplikacija i drugih digitalnih servisa, obezbijedili su više od milion eura investicija od domaćih i inostranih ulagača.

Program “mts startap ubrzanje“ nastoji da pruži dodatni podsticaj domaćoj startap zajednici i preduzetnicima koji su spremni da svojim inovativnim proizvodima konkurišu na globalnom tržištu. Na taj način, Telekom Srbija omogućava bolje uslove za razvoj domaće IT scene, a time i cjelokupnog poslovnog ambijenta u Srbiji.