Šah: Magnus Karlsen nadigrao Karjakina i odbranio titulu prvaka

Karlsen ostaje fenomen današnjeg šaha. Na vrhu svjetske liste je od jula 2011. a titulu svjetskog prvaka je osvojio 2013, protiv sedmogodišnjeg vladara Ananda i odbranio je naredne godine, ponovo protiv 21 godinu starijeg Indijca

Magnus Karlsen je još jednom potvrdio da je najbolji šahista svijeta. Iako je u Njujorku, tokom 20 dana borbi sa ruskim vršnjakom Sergejom Karjakinom, bio daleko od najbolje forme, sačekao je svoj 26. rođendan da u jednom danu i dramatičnom doigravanju po ubrzanom tempu kaže posljednju riječ. I bukvalno posljednju, jer će se o završnom potezu u meču još dugo pričati…

Nadmoćnom igrom kada se rješavalo i pobjedom od 3:1 u šahovskom taj-brejku, nadoknadio je sve propuste u 12 partija po klasičnom tempu (6:6), u kojima je jedinu pobjedu proslavio tek u 10. dijelu, poslije sedam startnih remija i neočekivanog vođstva Karjakina u osmoj partiji.

U sve četiri partije doigravanja Karlsen je imao prednost: ili pozicionu, ili vremensku, ili obje. U drugoj je Karjakin pokazao svoj hudinijevski dar spasavanja u izgubljenim pozicijama. Povukao se u „tvrđavu” oko svog kralja i žrtvovao pješake za remi sa golim kraljem protiv „krivouglog” lovca i dva ivična pješaka.

Sergej je velemajstor preživljavanja. Bio je najmlađi velemajstor svijeta, sa 12 godina i sedam mjeseci, na početku uspješniji od svog vršnjaka Magnusa. Rodom sa Krima, prešao je iz Ukrajine u Rusiju. Rano se oženio i posljednje dvije godine sve posvetio borbi za titulu, kao najveća nada Rusije da vrati šahovsku krunu, poslije sedam godina njenog boravka u Indiji i tri u Norveškoj, tamo gdje se niko nije nadao. I, stigao je na korak do sna, poslije neočekivanog uspjeha na ovogodišnjem Turniru kandidata za izazivača svjetskog prvaka, u Moskvi, umjesto američkih velemajstora, Karuane ili Nakamure, u koje su organizatori završnog meča polagali nade. Međutim, Karjakin nema drskost, čvrstinu, pa ni talenat Karlsena, igrača vrlo sličnog stila, ali za malo boljeg u svemu. Norvežanin je odmah poslije propuštene prilike u drugoj partiji doigravanja rizikovao žrtvujući pješaka za inicijativu koja je urodila matnim napadom. U četvrtoj partiji se pokazalo da Karjakin teško može da pređe iz odbrane u napad protiv takvog igrača, pa protiv vođstva od 2:1 nije imao pravi odgovor.

Karlsen je u maju 2014. dostigao rekordni rejting od 2.882 poena, 31 poen više od rekorda Gari Kasparova

Poraženi zaslužuje sve čestitke, jer je požrtvovanim odnosom prema šansi karijere, protiv često opuštenog rivala, dokazao da šampion nije nepobjediv, ali Magnus Karlsen ostaje fenomen današnjeg šaha. Na vrhu svjetske rejting-liste je neprekidno od jula 2011, a titulu svjetskog prvaka je prvi put osvojio 2013, protiv dotle sedmogodišnjeg vladara Višvanatana Ananda i odbranio je naredne godine, ponovo protiv 21 godinu starijeg Indijca.

Maja 2014. je dostigao rekordni rejting od 2.882 poena, 31 poen više od rekorda Gari Kasparova, a potom kao da je počeo pomalo da se dosađuje i posvećuje manje vremena šahu, igrajući fudbal sa prvotimcima madridskog Reala, obilazeći svijet, pored ostalog i kao maneken, sa glumicom Liva Tajler. Prvi je šampion koji uspjehe ne zasniva na pripremama u otvaranju, nego se nadigrava u svakom tipu pozicija.

Karlsen je sportski orijentisan, bavi se skijaškim skokovima i fudbalom. Tome je posebno doprinio njegov prvi učitelj Simen Agdeštajn, velemajstor i centarfor norveške fudbalske reprezentacije, koji je šah igrao u Beogradu, a reprezentaciji Jugoslavije dao gol u kvalifikacionim mečevima. Jedino pitanje za budućnost njegove šahovske karijere jeste: koliko dugo će biti motivisan. Pozitivnom odgovoru bi mogao da doprinese nagradni fond u Njujorku, od 1,1 milion dolara, koji bi pri sljedećoj odbrani titule trebalo da raste.

Karjakin-Karlsen: Tokom 16 partija u Njujorku i 837 poteza, bilo je perioda dugih borbi u izjednačenim pozicijama

Tokom 16 partija u Njujorku i 837 odigranih poteza, bilo je perioda dugih borbi u izjednačenim pozicijama, na razočaranje miliona ljubitelja šaha koji su duele pratili uživo. Od ubjedljivo najboljeg na svjetskoj rejting-listi se očekivalo više, a kada je, poslije poraza u osmoj partiji, napustio konferenciju za medije bez objašnjenja, veliki broj njegovih navijača je prešao na stranu skromnog Sergeja Karjakina.

Kod mnogih je šampion izazvao ogorčenje i načinom na koji je odigrao 12, posljednju partiju po klasičnom tempu, pri rezultatu 5:5. Iako se očekivalo da bijelim figurama krene u odlučujući juriš, Norvežanin je takvom brzinom prešao iz otvaranja u remi-završnicu da je – zbog dodatnih 30 sekundi za svaki potez – na kraju imao više vremena nego na početku, a remi je sklopljen u 30. potezu, tačno kada je najranije dozvoljeno pravilnikom meča.

Dvostruka žrtva kraljice rijetko se viđa u finalima i svakako je najljepši završni potez u istoriji mečeva za šahovsku krunu, a pri tom odigran kad oba rivala imaju samo po minut za razmišljanje

Međutim, šahovska boginja Kaisa se nasmješila genijalnom daru Norvežanina i omogućila mu da njujoršku predstavu završi spektakularno, na dotle nezabilježen način. Pri vođstvu 2:1 u doigravanju, u četvrtoj partiji po ubrzanom tempu bio mu je dovoljan remi, a u džepu je imao i više od toga, kada je ušao u sljedeću poziciju: Na prvi pogled, bijeli je – uprkos materijalnoj prednosti – izgubljen, jer se ne vidi kako može da spriječi matne prijetnje po drugom i prvom redu. Postoji samo jedan potez koji izbjegava poraz, a ujedno ga pretvara u trijumf: 50.Dh6!! Crni predaje…

Ovakva, dvostruka žrtva kraljice, rijetko se viđa u duelima vrhunskih velemajstora i svakako je najljepši završni potez u istoriji mečeva za šahovsku krunu, a pri tom odigran u trenutku kada oba rivala imaju samo po minut za razmišljanje. Na oba uzimanja dame slijede efektni matovi topovima: 50…Kh6 51.Th8 mat, ili 50…gh6 51.Tf7 mat!
(Marjan Kovačević)