Cijene kafe na svjetskom tržištu divljaju, u BiH porasle za 10 posto

Od avgusta ove godine cijene kafe na svjetskom tržištu konstantno rastu. Zemlje regije najavile su poskupljenje kafe od 1. januara, dok je u BiH cijena viša već od sredine novembra

Prošli urod u Brazilu koji je najveći svjetski proizvođač kafe arabika je podbacio, a isto se dešava i s novim urodom jer nije bilo dovoljno kiše na tim prostorima. Ista situacija je i u Vijetnamu koji uzgaja kafu robusta. Zbog toga je cijena kafe na berzama u Londonu (za 37 posto) i New Yorku (za 36 posto) znatno viša.

Prema procjenama svjetskih stručnjaka, cijena kafe još nije dosegla svoj maksimum. Ovo je prva kriza sa zalihama kafe u šest godina pa se očekuje da će do kraja godine cijena kafe rasti za 30 posto u svijetu. Loše vrijeme za polja kafe traje već tri godine i mnogi farmeri su očajni. Očekuje se da će situacija biti gora sljedeće godine, a brazilski farmeri ističu kako prvu punu berbu očekuju u 2018. godini.

Prema podacima Udruženja potrošača BiH, cijene kafe u posljednjih pet-šest godina su udvostručene pa je ranije kilogram mljevene kafe koštao blizu sedam KM, a sada košta blizu 14 KM.

Za sada nije bilo najava o eventualnom povećanju cijena u kafićima. Trenutne cijene obične kafe u bh. kafićima su od 1 KM do 2,50 KM. Prema podacima Caffeine Informera, u BiH se godišnje pije 4,3 kilograma kafe po stanovniku.