Evropske berze u zaletu četvrti dan zaredom

Berza

Na evropskim berzama jutros su cijene akcija porasle četvrti dan zaredom jer su ulagači uvjereni da će Evropska centralna banka nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, dostigavši novi najviši nivo od septembra.

Od početka nedjelje taj je indeks na dobitku 2,7 odsto, pa je na putu najvećeg nedjeljnog skoka od jula.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,5 odsto.

Evropske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa jer je na Wall Streetu nastavljen uspon cijena akcija podstaknut obećanjima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje te ulaganja u infrastrukturu.

Podršku tržištima pruža i uvjerenje ulagača da će na današnjoj sjednici čelnici Evropske centralne banke (ECB) produžiti podsticajne programe kupovine imovine za naredniih šest mjeseci.

Ulagače je ohrabrila i stabilnost cijena nafte, nakon dva dana pada. Na londonskom se tržištu jutros cijena nafte stabilno kreće oko 53 dolara po barelu, dok je na američkom tržištu barel poskupio 10-ak centi, na 49,90 dolara.

.Cijene akcija na berzi u Milanu posljednjih dana rastu bez obzira na Renzijevu ostavku koja je izazvala političku nestabilnost u Italiji.

Među dobitnicima je jutros i rudarski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena industrijskih metala, nakon boljih nego što se očekivalo podataka o kineskom izvozu i uvozu, pri čemu je prošlog mjeseca znatno porastao uvoz sirovina.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 1,2 odsto, pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skočio 1,5 odsto, na 18.765 bodova.