Podrum vina Petijević

 

Jedna od porodica koja je začetnik vinarstva u Trebinju, s tradicijom dužom od vijeka, doprinijela je ne samo današnjem kvalitetu svojih vina i rakija nego su postali i vodeći u vinskom turizmu

Poštujući podneblje, tradiciju i kvalitet, trebinjsko vinogorje je iznjedrilo kvalitetna vina i rakiju. Prvi kontingent vina izvezen je preko Trsta u Evropu 1883. O njihovom kvalitetu svjedoče mnoge međunarodne medalje, a prve zlatne dodijeljene su 1898. i 1900. u Beču, 1901. u Parizu i 1903. u Londonu. Trebinjsko vino pilo se i na carskom dvoru u Beču.

Ranko Petijević: Sve je veća potražnja za žilavkom

Porodica Petijević, jedna od začetnika vinarstva u Trebinju, već više od jednog vijeka posvećena je proizvodnji vina i rakije. Njihovi vinogradi su pet kilometara na ulazu u Trebinje iz pravca Crne Gore (Nikšića).

– Pored Mostara, Čitluka i Stoca, ovdje najbolje uspijeva žilavka, onakva kakva treba, više u strmini nego u polju, jer hoće sunčane dane – tvrdi Ranko Petijević, jedan od najuspješnijih ljudi u Hercegovini koji se bavi vinskim turizmom; što je i profilisalo ovu vinariju. Najviše je, kaže, tokom sezone turista sa Crnogorskog primorja (Rusi) i sa dubrovačke rivijere (Englezi).

Obnavljanjem i sadnjom novih vinograda, vranca i žilavke, upravo dočaravaju iskonsko vrijeme Petijevića, zadovoljavajući ukuse najstrožijih kritičara. Šardone i merlot u kombinaciji sa hercegovačkom kuhinjom, samo potvrđuju tu priču. Žilavka je ovdje iznikla iz kamena, po čemu je i dobila ime jer se izborila za opstanak u hercegovačkom kršu.

Svake godine u Istočnoj Hercegovini, od sezone do sezone, nestane vina

– U posljednjih pet godina sve je veća potražnja za žilavkom. Ona je autohtona sorta i najuspješnija. Od crvenih vina je vranac, i tu nema lutanja. Imamo oko šest hiljada čokota, i vranca, merlota, šardonea a sada ćemo zasaditi još oko pet hiljada i to samo žilavke.

Porodično imanje Petijevića okružuju vinogradi, što turističke posjete čini zanimljivijim, jer se može vidjeti gdje raste vinova loza i gdje se sprema vino, na koji način, i na kraju kuša. Sve je to plod truda tri generacije porodice, supruge i dva sina (jedan je već somelijer). To što su se potpuno posvetili vinskom turizmu ima imperativnu prednost: sve što proizvedu, od vina i rakija (loza i travarica), prodaju na „kućnom pragu“. Gazdinstvo u treutku može da primi oko 60 turista, kako bi se svi udobno smjestili u ljetnjikovcu ili podrumu. Naravno, Petijevići pažnju posvećuju i hrani koju služe degustatorima, isključivo hercegovačke proizvode. Pršut, sir, sir iz ulja, masline i priganice. Tako sva čula uživaju. Inače, imanje Petijevića u više navrata dobijalo je i priznanja za najbolje uređeno dvorište u Trebinju.
(Nebojša Kolak)