Vraća se legendarni bicikl Poni

Na nekadašnjem jugoslavenskom tržištu popularni bicikli Poni koji su se po italijanskoj licenci proizvodili u Sloveniji prodavaće se od početka sljedeće godine u modernizovanoj verziji

Bicikli će se raditi u više verzija i od različitih materijala, a cijena osnovnog modela će biti  329 eura, dok će najskuplji „premium“ model s dodatnim komponentama koštati 789 eura, objavili su slovenski mediji.

Proizvodnja počinje u proljeće sljedeće godine, a službeno će ih proizvoditi firma Gore kolesa, u saradnji s Gorenjem iz Velenja u čijim će se pogonima i montirati.

Koncern Gorenje, veliki proizvođač kućanskih aparata, lani je otkupio prava na proizvodnju legendarnog Poni bicikla od ljubljanske tvornice Rog koja je prije nekoliko godina otišla u stečaj.

Modernizovani Poni pod nazivom „Gor kolesa“ biće namijenjen za sve uzraste, a na početku će kupci moći birati između tri modela u 28 različitih kombinacija. Za sada će se sastavljati od komponenata uvezenih iz Kine, a kupci morati na isporuku čekati nekoliko mjeseci.

Na početku je namjera izraditi oko 4000 bicikala, kako bi se vidjelo kako će ići prodaja. Računa se na moguće kupce iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, ali i na druga moguća tržišta.