Indija nadmašila Britaniju kao šesta ekonomija svijeta

Indijska ekonomija nadmašila je britansku po prvi put u više od 100 godina

Trenutno je šesta ekonomija svijeta po obimu BDP-a iza Sjedinjenih Država, Kine, Japana, Njemačke i Francuske. Ta istorijska prekretnica simbol je indijskog rapidnog ekonomskog rasta i  usporavanja rasta britanske ekonomije nakon Bregzita, pišu novine Foreign Policy.

Sa ekonomskog aspekta ovo je bila ključna godina za Indiju. U februaru je nadmašila Kinu kao najbrže rastuća svjetska ekonomija, a u oktobru je Međunarodni monetarni fond prognozirao da će Indija zadržati tu titulu i u budućnosti. Prognozira se i rast indijskog BDP-a za 7,6 posto u 2017. godini.

Indijski državni ministar za unutrašnju politiku, Kiren Rijiju izjavio je da Indija može imati veliku populacijsku bazu što predstavlja i veliki podsticaj.

Prognoziran je rast BDP-a Velike Britanije, nekadašnjeg indijskog kolonijalnog vladara, za samo 1,8 posto u 2016. i za 1,1 posto u 2017. godini. Otkako je glasala u korist odlaska iz Evropske unije u junu, što bi moglo dovesti do napuštanja unosnog evropskog zajedničkog tržišta, britanska ekonomija i valuta suočili su se s problemima.