Privreda Japana u trećem kvartalu porasla za 0,3 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana zabilježio je slabiji rast u trećem tromjesečju nego što se očekivalo, od samo 0,3 odsto na kvartalnom nivou

Najnoviji pokazatelji su niži od prethodne preliminarne procjene privrednog rasta od 0,5 odsto u periodu jul-septembar 2016, prenosi agencija AFP.

Slabiji kvartalni podaci odražavaju se i na godišnji rast, gdje sada stopa povećanja BDP-a iznosi 1,3 odsto. To je znatno ispod preliminarne procjene godišnjeg rasta od 2,2 procenta u posljednjem tromjesečju.

Američka agencija AP konstatuje da je, bez obzira na znatno niže pokazatelje privrednog rasta nego što su analitičari očekivali, japanska privreda ipak bilježila ekspanziju u tri kvartala uzastopno.

Usporavanje rasta u trećem kvartalu je posljedica pada investicija kompanija za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Ranija preliminarna procjena glasila je da su poslovna ulaganja ostala na istom nivou. Izvoz je u posmatranom tromjesečju porastao za 1,6 odsto, što je takođe niže u odnosu na raniji podatak o rastu od 2,0 procenta.