Poznati milijarder i CIA udružili snage i napravili projekat moćniji od Gugla

HiTech

Milijarder Piter Til, poznat kao suosnivač „Pejpala“ i jedini bogataš iz Silicijumske doline koji je podržao Donalda Trampa na izborima, uz podršku Centralnoobavještajne agencije napravio je veoma moćan projekat za koji malo ko zna da postoji

Projekat je nazvan „Palantir“, a njegovo ime će biti poznato ljubiteljima fantastike. U trilogiji „Gospodar prstenova“ zli čarobnjak Saruman koristi magičnu kuglu „Palantir“ koje mu omogućava da izdaleka vidi ono što poželi.

Međutim projekat „Palantir“ zaista postoji i predstavlja još i više od magične kugle – on može i da predviđa ponašanje ljudi koje nadgleda, pa je ovim projektom donekle obistinjena i radnja naučnofantastičnog romana „Suvišni izvještaj“, piše britanski „Gardijan“.

„Palantir“ je kompanija koja prikuplja informacije i razvija softvere za predviđanje, ali još nema svoju kancelariju, jer bi ona morala da bude potpuno otporna na svaki pokušaj upada. Projekat koristi mrežu odvojenu od interneta kako bi spriječio curenje informacija.

Piter Til je 2004. godine zajedno sa Nejtanom Getingsom, Džonom Lonsdejlom, Stivenom Koenom i Aleksom Karpom napravio „Palantir“. Njihov cilj je bio da naprave kompaniju koja bi prikupljala podatke odande gdje se niko drugi nije usudio da ide. Jedan od prvih investitora je bio ogranak CIA.

„Palantir“ gleda sve što radimo i predviđa naše sledeće korake kako bi ih zaustavili ako je potrebno. Od 2013. godine na listi „Palantirovih“ klijenata nalaze se CIA, FBI, NSA, Američki centar za kontrolu bolesti, američka mornarica, Komanda specijalnih operacija, američka Poreska uprava… Do 50 odsto biznisa ove kompanije je sa javnim sektorom SAD.

„Palantir“ može da prati svakoga, od potencijalnog teroriste do korporativnih prevaranata (Berni Mejdof je uhapšen uz pomoć „Palantira“), od trgovaca djecom sve do osoba sklonih bilo kakvom pobunjeničkom ponašanju. I sve to kompanija radi uz pomoć predviđanja ponašanja.

Pentagon je koristio softver „Palantira“ da bi pratio šablone postavljanja bombi i otkrio da bombe aktiviraju pomoću daljinskih upravljača za otvaranje garažnih vrata.

„Palantir“ omogućava marincima da pomoću njegovih softvera iz bilo kog dijela svijeta u sistem unesu DNK uzorke i dobiju gotovo momentalno rezultate iz bogatih datoteka.

Pomoću najsofisticiranijih metoda „kopanja po podacima“ (data mining) „Palantir“ može da predvidi budućnost nekoliko sekndi ili godina prije nego što se desi.

– To je kombinacija svih analitičkih alatki koje ste samo sanjali. Znaćete svakog lošeg momka u svom kraju – rekao je Samjuel Riding, bivši marinac.

Međutim, alati „Palantira“ se ne koriste samo u svrhe prismotre i „hvatanja zlikovca“. Njegov ogranak „Palantir Metropolis“ nudi analitičke alatke za hedž fondove, banke, firme koje pružaju finansijske usluge da nadmudre jedni druge.

„Palantir“ dakle ne samo da snabdijeva Pentagon uređajima za globalno nadgledanje, već takođe vodi i Volstrit.

Ova kompanija i njeni softveri mogu da se zloupotrijebe, ali i oni sami imaju mane. Policija Čikaga i Los Anđelesa ih koristi za predviđanje zločina i njihovo sprečavanje, kao u „Suvišnom izvještaju“.

Međutim, pošto softveri koriste algortme za predviđanje, njihovi rezultati mogu biti puni stereotipa. Neki smatraju da su upravo takvi algoritmi i krivi za epidemiju policijskih ubistava nenaoružanih mladih crnaca u poslednjih četiri godine.