Oprezna trgovina na azijskim berzama, većina indeksa u padu

Berza

Na azijskim berzama se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni da znatnije mijenjaju pozicije uoči sjednice čelnika američke centralne banke, dok podršku tržištima pružaju novi rekordi na Wall Streetu

MSCI Asia Pacific Index oslabio je 0,1 odsto nakon što je čitavu trgovinu varirao između blagog minusa i blagog plusa.

Japanski Nikkei 225 skočio je 1,5 odsto što je reakcija na slabljenje jena. Tokijska berza je danas otvorena nakon jednog dana pauze zbog nacionalnog praznika. U četvrtak Bank of Japan održava redovnu sjednicu i očekuje se da održi status quo jer inflacija ostaje slaba uprkos solidnom ekonomskom oporavku.

Investitori širom svijeta s nestrpljenjem očekuju sjednicu Feda. Ne očekuje se povećanje kamata Feda, no mogući su signali o planovima smanjenja nagomilanih bilansa centralne banke, a možda i o povećanju cijene novca u decembru.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a iako je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači donedavno nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih nivoa.

No, nakon nedavno objavljenih podataka o rastu inflacije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 odsto šansi da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije toga te šanse iznosile 25 odsto.