MMF: Ekonomije šire regije rastu po stopi od tri posto

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je svoje ranije procjene rasta za grupu evropskih ekonomija u nastajanju i razvoju, koja bi u ovoj i idućoj godini trebala rasti po stopama nešto iznad tri posto

Za regiju evropskih ekonomija u nastajanju i razvoju MMF u 2017. godini očekuje rast od 3,1 posto, koji bi u 2018. godini trebao blago ubrzati, na 3,2 posto, u skladu s jesenjim procjenama.

Regiju čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska Mađarska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija i Turska.

Nakon prigušene izvedbe u 2016. godini, ekonomska aktivnost trebala bi ojačati zamah u 2017. i 2018. godini, ponajprije u tržišnim ekonomijama u nastajanju i razvoju, kaže se u MMF-ovu izvještaju. Međutim, prisutna je široka disperzija mogućih ishoda vezano za te projekcije, s obzirom na neizvjesnosti povezane s političkim stajalištem nove američke administracije i njenim posljedicama na globalnom nivou.

Tržišne ekonomije u nastajanju i razvoju suočene su s uvelike različitim cikličnim pozicijama i strukturnim izazovima.

Ekonomije s velikim i nefinansijskim dugom koji raste, neosiguranim inostranim obavezama, ili s velikim oslanjanjem na kratkoročno zaduživanje kako bi finandirali dugoročna ulaganja, moraju usvojiti snažnije prakse upravljanja rizikom i zauzdati neusklađenost bilanci upozorili su iz MMF-a.

Zemljama s niskim dohotkom čije su se fiskalne rezerve smanjile u proteklih nekoliko godina MMF savjetuje da u glavne prioritete uvrste obnavljanje tih rezervi uz nastavljenu efikasnu potrošnju na kritične kapitalne potrebe i socijalne izdvajanja, jačanje upravljanja dugom, poboljšano korištenje domaćih prihoda te provođenje strukturnih reformi, uključujući u području obrazovanja, koje utiru put diversifikaciji ekonomija i većoj produktivnosti.

MMF je potvrdio takođe procjene za svjetsku ekonomiju u cjelini iz svojih jesenjih projekcija objavljenih u oktobru prošle godine, a prema kojima je za 2016. rast procijenjen u visini 3,1 posto. U 2017. i 2018. godini očekuje se blago ubrzanje globalnog rasta, po stopama od 3,4 odnosno 3,6 posto, u skladu s jesenjim projekcijama.