U naredne tri godine u BiH rast veći od pet odsto

U BiH se u ovoj godini očekuje rast industrijske proizvodnje od pet odsto, a u narednoj i 2019. godini taj rast bi trebalo da bude veći od pet odsto

Tokom ove godine predviđa se rast svjetske ekonomije od 3,4 odsto, dok je njen projektovani rast u zemljama eurozone 1,4 odsto, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ova dešavanja u međunarodnom ekonomskom okruženju trebalo bi da imaju pozitivan uticaj na ekonomske prilike u regionu i na ekonomsku aktivnost u BiH. To se posebno odnosi na industrijsku proizvodnju u BiH, a najviše na prerađivačku industriju i njene izvozno orjentisane grane, koje gotovo u potpunosti zavise od kretanja inostrane tražnje. Tako se u ovoj godini očekuje pozitivan trend rasta proizvodnje u prerađivačkoj industriji u BiH koji bi trebalo da bude praćen postepenim povećanjem broja zaposlenih.

Očekuje se da bi izvozno orjentisane grane, poput proizvodnje namještaja, hemijske industrije, rezervnih dijelova za automobile uz nešto niži doprinos metalne industrije i sve značajniji doprinos prehrambene industrije, trebalo da budu ključni oslonac povećanja proizvodnje.

Osim izvozne tražnje, očekuje se da bi značajan doprinos jačanju prerađivačke industrije trebalo da daju i konkretne mjere i zakonska rješenja, a koje su nadležene institucije u BiH već preduzele s ciljem unapređenja poslovnog okruženja.

U periodu 2018-2019. godina, osim nastavka pozitivnih eksternih dinamika, očekuje se i sve uticajniji značaj internih dinamika kroz strukturalne reforme koje bi trebalo da budu u funkciji jačanja ukupne industrijske proizvodnje u BiH.

Planirana investiciona ulaganja u infrastrukturu i energetiku trebalo bi znatno da doprinesu jačanju građevinskog sektora i onih grana prerađivačke industrije koje su usko vezane uz građevinarstvo. Očekuje da energetski sektor, koji je u prethodnom periodu bio jedan od nosilaca industrijske proizvodnje, nastavi pozitivan trend rasta.