Cijena nafte porasla iznad 56 dolara po barelu

Podstaknute izvještajem da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju više nego je predviđeno sporazumom u okviru OPEC-a, cijene nafte na međunarodnim tržištima juče su porasle

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, porasla je 1,80 odsto, na 56,09 dolara za barel, dok je američka WTI poskupjela 1,49 odsto, na 53,03 dolara po barelu.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je da je proizvodnja nafte smanjena za više od 10 miliona barela dnevno, što je najniži nivo proizvodnje od februara 2015. godine i više nego što je Saudijska Arabija obećala u okviru globalnog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

Irak je smanjio izvoz nafte za 170.000 barela dnevno, a ove nedjelje se očekuje smanjenje za daljnjih 40.000 barela dnevno.

U BMI Researchu napominju kako se generalno gledano “čini da se dogovor o smanjenju proizvodnje na nivou OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a poštuje… Izračunali smo da je stepen poštovanja dogovora na nivou od oko 73 odsto”, u čemu prednjače zemlje članice Savjeta za saradnju u Persijskom zalivu – Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman.

Dodatno je cijene nafte podstakla informacija o rekordnoj prodaji automobila u Kini u 2016. godini. Prodano ih je 28 miliona, odnosno 13,7 odsto više nego prethodne godine.

U državnoj naftnoj kompaniji China National Petroleum Corp (CNPC) procijenili su da će kineski neto uvoz nafte ove godine porasti za 5,3 odsto, na 396 miliona tona što je oko osam miliona barela dnevno, odražavajući veću potrošnju goriva u zemlji. Potražnja za sirovom naftom će dostići rekordnih 594 miliona tona odnosno oko 12 miliona barela dnevno.