Kineska “nova Zara” osvaja američko tržište

Tržište

“Nova Zara” ili kineska kompanija Shein prošlog mjeseca bila je aplikacija za kupovinu odjeće sa najviše preuzimanja u SAD, i tako okončala dominaciju Amazona.

Kako piše Bloomberg, većina Amerikanaca starijih od 30 godina za Shein još uvjek nije ni čula, ali, je aplikacija popularna među “Generacijom Z”, pa je prema podacima AppAnniea zauzela vrh ljestvice aplikacija za kupovinu s najviše preuzimanja kako u Apple-ovoj trgovini, tako i Google-ovoj.

Među investitorima kompanije se nalaze i globalni finansijski divovi kao što je IDG i Sequoia, a prošle godine Shein je angažovao konzorcijum banaka Goldman Sachs, Bank of America i JP Morgan kao savjetnike potencijalnog izlaska na američku berzu.

Međutim, portparolka Sheina izjavila je Bloombergu kako kompanija “nema kratkoročnih planova” za početnu ponudu dionica, a na pitanje o tržišnoj vrijednosti skromno kaže kako se ona kreće “oko nekoliko milijardi dolara”.

Streloviti uspon na 36 milijardi dolara vijrednom tržištu “brze mode” Shein zahvaljuje tehnologiji, odnosno korištenju analize podataka kako bi uočio promene u ukusima potrošača. Ta saznanja vrlo brzo – ponekad u svega nekoliko dana – pretvara u dizajn  jeftinih odjevnih predmeta.

Odjeću za Shein proizvodi mreža kineskih tekstilnih firmi, a sve što se sašije odlazi u izvoz. Naime, Shein nudi dostavu u više od 200 država svijeta. Upravo je izvoz, i to u Ameriku, ovoj kompaniji donio procvat nakon što je uočila “rupe” u carinskim pravilima SAD-a u vrijeme Trampovog mandata. Tako su mjere koje su trebalo ugušiti kinesku dominaciju u bilateralnim trgovinskim odnosima paradoksalno stvorile još jednu divovsku kompaniju, prenosi portal Bonitet.com.

Shein je 2008. osnovao Xu Yangtian, takođe poznat pod imenima Chris i Sky, koji karijeru nije započeo u svijetu mode ili trgovine, već informatike. Naime, radio je kao stručnjak za optimizaciju internet pretraživanja u firmi za digitalni marketing koja je sarađivala sa izvoznicima. Na početku je svoju firmu nazvao Sheinside, ali je 2014. ime skratio u Shein.