Evropske berze: Poslovni rezultati zabrinuli indekse

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su neke kompanije, poput BT-a, razočarale svojim kvartalnim poslovnim rezultatima.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,1 odsto, nakon jučerašnjeg gubitka. Londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su oko 10,00 sati u plusu otprilike 0,1 odsto, dok je pariski CAC za toliko oslabio.

Najviše su jutros porasle cijene akcija u rudarskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina pod uticajem pada kursa dolara.

S druge strane, cijena akcije BT-a potonula je više od 16 odsto jer je taj britanski telekomunikacijski div smanjio procjene poslovanja u 2017. i 2018. godini nakon što je otkrio veće nego što se prije mislilo nepropisne računovodstvene stavke u italijanskom poslovanju.

S današnjim padom cijene akcije tržišna vrijednost BT-a smanjena je za više od 8 milijardi dolara.

Oštro je, više od 7 odsto, pala i cijena akcije easyJeta, nakon što je ta niskotarifna vazduhoplovna kompanija obavijestila o kvartalnim rezultatima.

Slabiji nego što se očekivalo rezultati izazvali su i pad cijene akcije holandskog Philipsa za više od 3 odsto.

S druge strane, među najvećim je dobitnicama akcija osiguravajućeg društva Generali, s rastom cijene za više od 8 odsto.

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, ojačao 0,4 odsto,ali je na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 odsto, na 18.787 bodova.