Hamilton Pool je najljepši prirodni bazen na svijetu

 

U srcu pustinje u Teksasu u blizini grada Austin nalazi se Hamilton Pool – zelena oaza koja je omiljena lokacija za lokalne stanovnike i mnoge turiste u vrućim ljetnim danima.

Hamilton Pool je prirodni izvor formiran u krečnjaku od podzemne rijeke od koje su takođe nastale i brojne male pritoke, kao i bujna vegetacija koja ih okružuje. Upravo zbog ove podzemne rijeke, oko Hamilton bazena vegetacija je izuzetno bogata, stvarajući ovu predivnu zelenu zaštićenu oazu.

Vjerovatno najveća atrakcija u Hamilton Pool-u je vodopad koji je visok oko 15 metara. Pored vodopada, na stropu se nalaze i zanimljive formacije stalaktita, a u drveću koje okružuje bazen mogu se čak pronaći i neke vrste rijetkih i ugroženih ptica.

Hamilton Pool je dio Balcones Cayonlands prirodnog rezervata i spada u kategoriju zaštićenih zona. Zbog svog statusa u njemu nema ribolova, brdskog biciklizma, kampovanja ili kućnih ljubimaca. Kuvanje i paljenje vatre nije dozvoljeno. Prirodni bazen i potočić nisu hemijski tretirani, a kvalitet vode se redovno prati, zbog čega plivanje u bazenu može biti povremeno zabranjeno.