Dolar oslabio četvrtu sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle sedmice, već četvrte zaredom, jer ulagači nisu sigurni kako će politike novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa uticati na valutu.

Kurs eura prema dolaru ostao je prošle sedmice gotovo nepromijenjen, na 1,0695 dolara, ali je većinu sedmice proveo iznad nivoa od 1,07 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena je dolara prošle sedmice porasla za 0,4 posto, na 115,10 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice oko 0,5 posto, na otprilike 100,40 bodova.

Od 3. januara, kada je dolarova vrijednost dosegla najviši nivo u 14 godina, američka je valuta izgubila na vrijednosti oko 4 posto. To je posljedica sumnji ulagača da će najavljene politike predsjednika Trumpa uticati na dolar.

Od 8. novembra, kada je Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, dolar je jačao zbog optimizma ulagača da će smanjenje poreza I povećanje fiskalne i potrošnje na infrastrukturu, koje je Trump najavljivao u izbornoj kampanji, dodatno podstaći ekonomiju, ali i rast inflacije.

Međutim dolar je posljednjih sedmica izgubio na zamahu, između ostalog zbog toga što je Trump izjavio da jak dolar šteti američkim kompanijama i zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

Pored toga, dolar je pod pritiskom rasta zabrinutosti u vezi protekcionističkih mjera koje Trump planira koje bi mogle dovesti do trgovinskih ratova što nije dobro za finansijska tržišta, upozoravaju analitičari.

Ulagači su se okrenuli kupovinama valuta koje smatraju sigurnijim, poput švajcarskog franka.

Dolar je prošle sedmice oslabio i prema britanskoj funti, koja jača zahvaljujući tome što je put izlaska Britanije iz Evropske unije sve jasniji. Prošle je sedmice nejasnoću u vezi toga razjasnio i britanski Vrhovni sud presudivši da premijerka Theresa May mora dobiti odobrenje parlamenta prije nego počne proces izlaska zemlje iz EU.