Wall Street: Akcije zabilježile skok na berzi

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija znatno porasle, nakon što je američka centralna banka povećala kamatne stope kao što se očekivalo, a nije nagovijestila ubrzanje tempa povećanja cijene novca

Dow Jones ojačao je 0,54 odsto, na 20.950 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,84 odsto, na 2.385 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 odsto, na 5.900 bodova.
Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su juče povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 odsto, kao što se na tržištima i očekivalo.

Posljednjih mjeseci makroekonomski podaci ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Stoga se na tržištima očekivalo povećanje kamata po drugi put u samo tri mjeseca. Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

Snažan rast cijena akcija zahvaljuje se i tome što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostala nepromijenjena.

Ulagače je ohrabrila i izjava Janet Yellen da kretanja na tržištu akcija pokazuju da su finansijski uslovi poslovanja povoljni. Mnogi analitičari tvrde da su cijene akcija previsoke, s obzirom da se berzanski indeksi kreću na daleko najvišim nivoima u istoriji, a da predsjednik SAD-a Donald Trump još nije objavio konkretne prijedloge o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, što je podržavalo uspon tržišta posljednjih mjeseci.

Najveći dobitnik bio je juče energetski sektor, pri čemu su cijene akcija Exxona i Chevrona porasle između 1,2 i 1,4 odsto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte po prvi put nakon više od nedjelju dana. Cijene nafte skočile su 2,6 odsto, nakon što je objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u prošle nedjelje neočekivano pale.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 12.009 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto, na 4.985 bodova.