Veliki pad tromjesečne dobiti kompanije Lenovo

Tehnološka kineska kompanija Lenovo pretrpjela je pad dobiti u tromjesečnom razdoblju do kraja 2016. godine, uz snažan pad prodaje pametnih telefona u kojima traže rješenje za posustalu potražnju za računarima

Kineska firma je vodeći proizvođač računara u svijetu, a zbog pada tog tržišta odlučili su proširiti poslovanje s ′pametnim′ telefonima. Pritom teško drže korak s konkurencijom poput Applea kao i s pametnim telefonima koji koriste operativni sastav Android.

Neto dobit kompanije je u trećem fiskalnom tromjesečju koje se završilo u decembru potonula 67 odsto, na 98 miliona američkih dolara.

Analitičari Bloomberga u prosjeku su prognozirali da će iznositi 145,9 miliona dolara, a prihodi kompanije su takođe pali, i to šest odsto, na 12,2 milijarde dolara.

U posmatranom periodu prodaja pametnih telefona brendova Moto i Lenovo je potonula 23 odsto. Sličan postotni pad prodaje zabilježili su i u poslovanju sa data centrima, koje uključuje servere, skladištenje, softver i usluge.

Nasuprot tome, u poslovanju s računarima i pametnim uređajima, što uključuje tablete, prodaja im je blago porasla, za dva odsto, zahvaljujući snažnom rastu u Sjevernoj Americi.

Američke kompanije HP i Dell nakon Lenova su vodeće na svjetskom tržištu računara. Sve tri firme povećale su tržišni udio u zadnjem prošlogodišnjem tromjesečju.