YouTube nije ostvario planiran prihod: Ko je kriv?

Finansije

YouTube je objelodanio svoj prihod za prvi kvartal ove 2022. godine. Cifre govore da najveća platforma za video-sadržaje ima manje oglašivača, pa i prihoda. Zašto?

YouTube za prva tri mjeseca ove godine nije postigao planiran cilj od 7,48 milijardi dolara, već je u prvom kvartalu prihodovao 6,87 milijardi, kako je u zvaničnom saopštenju objavio Alphabet, kompanija u čijem su vlasništvu gigantni Google i Youtube.

YouTube prihodi

Zanimljivo je uporediti poslovanje YouTube-a sa prethodnom godinom.

U prvom kvartalu prošle 2021. godine, ova video-platforma je lošije poslovala u odnosu na ovaj kvartal (prihod 6 milijardi dolara). Bilježi pad i ukoliko se uporedi sa ostalim kvartalima 2021. godine:

  • KV2 – 7 miliona dolara
  • KV3 – 7,2 miliona dolara
  • KV4 – 8,63 miliona dolara

Činjenica je da po pravilu posljednji kvartali godine znače i veću potrošnju prije svega zbog praznika. Brojevi govore i da su počeci godine lošiji, ali ipak je neobično da je u eri video-sadržaja najveća video-platforma loše procijenila svoje poslovanje.

Šta se desilo po mišljenju viđenijih analitičara?

Na prvu loptu, pretpostavka je da je TikTok pokupio dio oglašivača i da je to razlog što YouTube nije ispunio plan. Ova kineska video-platforma bilježi trostruki rast ako se uporede prethodna i ova godina. Po zvaničnim saopštenjima, TikTok će ove godine prihodovati 6 milijardi dolara, a najava ove platforme je da će 2024. stići do dva puta veće zarade. Za dvije godine, dva puta veće fakture.

Što se tiče američkog tržišta 185% je povećano interesovanje za ovu platformu. Što se Srbije tiče, tri puta je više registrovanih korisnika u prošloj godini u poređenju sa 2020. prema podacima koje navode domaći stručnjaci za komunikacije i digitalni marketing.

TikTok je privukao populaciju djeceFacebook im je postao nezanimljiv što se i odrazilo na značajan pad vrijednosti akcija ove društvene mreže početkom prošle godine, a zbog manjeg interesovanja korisnika.

Rat u Ukrajini je svakako uticao na neispunjen plan YouTube-a procenjuju analitičari. Aktuelni problemi sa transportom u cijelom svijetu uz prateći skok cijena takođe su krivci. Tu je i inflacija i post Covid ekonomska slika.

Potez YouTube-a

Kao odgovor na kinesku platformu za kratke video-sadržaje YouTube je prije dvije godine pustio u promet YouTube Shorts gde korisnici mogu postavljati kratke video sadržaje po ugledu na TikTok i Instagram. Iako je ’Shorts’ privukao korisnike i bilježi rast (30 miliona korisnika dnevno), i dalje nema opciju monetizacije. Što se oglašivača tiče i dalje je u beta fazi ili fazi testitanja.

Izvor: Bonitet.com