Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene akcija porasle, najviše u finansijskom i naftnom sektoru, zahvaljući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ostao gotovo nepromijenjen nedaleko od najvišeg nivoa u 20 mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 odsto, na 12.587 bodova, a pariski CAC 0,55 odsto, na 5.330 bodova. Najviše su, u prosjeku 1,3 odsto, jutros skočile cijene akcija u finansijskom sektoru.

Pritom je među najvećim dobitnicama akcija HSBC-a, sa skokom cijene za 3,4 odsto, jer je ta britanska banka izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima. Podršku tom sektoru pruža i jučerašnji signal američke centralne banke da se namjerava držati svog plana o postepenom povećanju ključnih kamatnih stopa.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromijenjene, kao što se i očekivalo.

U saopštenju su poručili da je usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromjesečju vjerovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima.

Poručili su, takođe, da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni. Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća kamatne stope. Tako se na tržištu novca sada procjenjuje da postoji 72 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu, dok su prije saopštenja Feda ti izgledi iznosili 63 odsto.

Snažno su jutros, 1,1 odsto, porasle i cijene akcija u naftnom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim vijestima iz Statoila i Royal Dutch Shella.

Prema podacima Reutersa, dosad je 43 odsto firmi iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih 74 odsto premašilo očekivanja analitičara u vezi zarada, a 82 odsto u vezi prihoda.