Za 24 sata pomoću 3D printera izgrađena cijela kuća

Ruska kompanija Apis Kor za samo 24 sata izgradila je kuću od 37 kvadratnih metara pomoću 3D printera

Smještena u Rusiji, ova kuća od 37 kvadrata je sagrađena u jednom danu, a sve je koštalo oko 10.000 dolara.

3D-printing kompanija Apis Cor sagradila je kuću koristeći mobilni štampač na licu mjesta. Glavne komponente kuće, uključujući zidove, pregrade i ”fasadu” su štampani isključivo sa betonskom mješavinom. Dijelovi poput prozora i namještaja su kasnije dodati uz sjajni sloj boje sa spoljne strane kuće.

Kuća se sastoji od hodnika, kupatila, dnevnog boravka i kuhinje, a nalazi se u jednom od Apis Cor objekata u Rusiji. Iz kompanije tvrde da kuća može da traje i do 175 godina!

– Želimo da promjenimo stavove da izgradnja ne može biti brza, ekološka, efikasna i pouzdana u isto vrijeme. Naš cilj je da postanemo najveća međunarodna građevinska kompanija u rješavanju problema smještaja širom svijeta – kaže osnivač kompanije na sajtu APIS Cor-a.

3D-štampane kuće su obično napravljene vam mjesta gdje treba da se nalaze i montiraju se na licu mesta. Prošle godine, prva 3D-štampana stambena zgrada u svijetu je izgrađena u Kini.

Još jedna kineska građevinska kompanija je uspjela da odštampa cijelu dvospratnu kuću na licu mjesta. Vrijedi napomenuti da im je bilo potrebno oko 45 dana, iako njena struktura puno više podsjeća na konvencionalne kuće u odnosu na ovu koju je ištampao Apis Cor.